Brit felsőbíróság: a 16 éven aluliak nem elég érettek, hogy nemváltó kezelésről döntsenek
A 23 éves Keira Bell pert indított a klinika ellen, ahol visszafordíthatatlan hormonkezelést kapott
Brit felsőbíróság: a 16 éven aluliak nem elég érettek, hogy nemváltó kezelésről döntsenek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 03.
A brit felsőbíróság kedden úgy határozott, hogy a 16 éven aluli, nemváltoztatáson gondolkodó tinédzserek nem elég érettek ahhoz, hogy pubertásblokkolók szedése mellett döntsenek. A döntés a Tavistock & Portman klinika, az Egyesült Királyság vezető gyermeknemváltási szolgáltatásokat nyújtó intézménye ellen indított perben született. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az Egyesült Királyságban az elmúlt néhány év során 4000%-os növekedést tapasztaltak a nemváltoztatást kezdeményező gyermekek számában. Még a Tavistock klinika több szakembere is aggasztónak találta a számot.

Az intézmény ellen a 23 éves Keira Bell nyújtott be keresetet, aki tinédzser kori hormonterápiát kapott az intézményben, és úgy érzi ezzel elrontotta az életét. Rendkívül örül azonban a mostani döntésnek, melyben "a józan ész győzedelmeskedett", és ami "megvédi majd a sebezhető fiatalokat".

"Bárcsak hoztak volna ilyen döntést mielőtt beleegyeztem volna a pusztító pubertás-blokkolók kísérleti kezelésébe. Nagyon máshogy nézne ki most az életem"

- jelentette ki Bell. 

A pubertást elnyomó gyógyszerek mellékhatásai közé tartozik az abnormális csont- és agyfejlődés, illetve a nemi szervek elakadása, diszfunkcionalitása, és potenciálisan meddőség is. 

A perben Bell azt állította, hogy a hormonkezelés visszafordíthatatlanul károsította szervezetét és meddőséget is okozhatott nála. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a pubertáson átmenő gyermekek nincsenek megfelelő állapotban ahhoz, hogy egy ilyen fontos döntést felelősen meghozzanak.

"Nagyon valószínűtlen, hogy egy 13 éves, vagy fiatalabb gyermek elég kompetens ahhoz, hogy pubertás blokkolókról döntsön. Kétséges az is, hogy egy 14-15 éves megérti és felfogja a pubertásblokkolók használatának hosszútávú következményeit és kockázatainak súlyát."

- jelentették ki, hozzátéve, hogy tekintve, hogy a kezelések egyelőre innovatív és kísérleti szakaszban van, illetve hogy hosszú távú következményei vannak, ezért bírói engedélyhez kellene kötni azokat. 

A klinika Nemi Identitásfejlesztési Szolgálata 10 éves gyermekeknek is rendszeresen felír pubertásblokkolókat, akik "nemi diszfóriától" szenvednek, ehhez eddig csak a gyermekek beleegyezése kellett.

A Tavistock & Portman az ítélet megfellebbezését tervezi. 

A The Transgender Trend szülők, szakmabeliek, akadémikusok csoportja, akik aggódnak brit trend miatt, melynek keretében gyakran diagnosztizálnak gyermekeket transzgenderként. A csoport weboldalán reagált a bírósági döntésre:

"Ez az eset rávilágított a társadalom genderlobbi általi intézményes foglyul ejtésének legrosszabb és legmegbocsáthatatlanabb eredményére: a gyermekek egészséges testével kapcsolatban végzett orvosi kísérletre, amelynek súlyos, visszafordíthatatlan és egész életen át tartó következményei vannak."

(CBN/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!