Nem tűri a Tiktok, hogy ezt mondd: "a zsidók Izraelhez tartoznak"
Hananya Naftali, Netanjahu helyettes közösségi média tanácsadója felháborodott a platform kettős mércéjén
Nem tűri a Tiktok, hogy ezt mondd: "a zsidók Izraelhez tartoznak"

Forrás: Facebook/Hananya Naftali

2020. 09. 08.
A TikTok videomegosztó közösségi hálózat is csatlakozik az Európai Unió magatartási kódexéhez, amely a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció felszámolását célozza. Más közösségi média oldalak a Facebooktól a Twitterig egyre szorosabb cenzúrával igyekeznek kiszűzni a hasonló tartalmakat, melynek sokszor a nem főáramot képviselő konzervatív és filoszemita hangok is áldozatul esnek, míg explicit gyűlöletkeltő, és terrorszervezetekhez kötődő oldalak hogy-hogynem átjutnak a rostán.

Mindez azért is érdekes, mert az egyébként több ország, köztük az USA által is Kínának való kémkedéssel vádolt cég éppen a napokban tiltotta le egy neves keresztény Izrael-párti blogger, és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyettes közösségi média tanácsadója, Hananya Naftali oldalát minden különösebb ok nélkül.

"Úgy tűnik azt mondani, hogy a zsidók Izrael földjéhez tartoznak 'sértő', de antiszemitizmust terjeszteni és zsidók elleni erőszakra buzdítani elfogadható. Szégyeld magad TikTok!"

- jelentette ki Hananya Facebook-oldalán.

A platformon mindeddig virágoztak a szélsőséges, fasiszta, rasszista, soviniszta és xenofób tartalmak. A nyár folyamán a Haifa Egyetem kutatója, Gabriel Weimann és a Nemzetközi Terrorelhárítási Intézet kutatóasszisztense, Natalie Masri 2020 februárja és májusa között összesen 196 szélsőjobboldali posztot regisztrált az oldalon, melyeknek legtöbbje antiszemitizmussal vagy holokauszt-tagadással kapcsolatos volt. Számos Hitler beszédrészlet, és neonáci tartalom jelent meg szabadon az oldalon. 

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke pozitív lépésnek nevezte, hogy a kínai tulajdonú közösségi hálózat is kötelezettséget vállal a magatartási kódexben rögzített online terjesztett gyűlöletbeszéd és a dezinformáció terjesztése elleni fellépésre.

Az uniós bizottság elvárja, hogy a TikTok nemcsak a kódex elveit, hanem az európai törvényeket is teljes mértékben tiszteletben tartsa - tette hozzá.

Az Európai Bizottság és négy nagy IT-vállalat - a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube - által 2016 májusában elfogadott magatartási kódex kiegészíti a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről rendelkező uniós jogszabályt. Ez utóbbi bűncselekménnyé nyilvánította az erőszakra vagy gyűlöletre való uszítást faji, bőrszín szerinti, vallási, származási vagy nemzeti, illetve etnikai hovatartozásuk alapján meghatározott emberek csoportjával vagy e csoport valamely tagjával szemben. A kerethatározat szerint a gyűlöletbeszéd akkor is bűncselekménynek számít, ha az interneten jelenik meg.

A kódexhez később mások mellett az Instagram, a Google+, valamint a Snapchat is csatlakozott.

Kérdés, hogy a "gyűlöletkeltő tartalmak" meghatározásánál a többi közösségi média platformhoz hasonlóan sikerül a "gyereket is kiönteni a fürdővízzel", azaz kettős mércét alkalmazva tömegével elhalgattatni konzervatív bagy Izrael-barát hangokat. Az Európai Unió eddigi megnyilvánulásaiból, illetve a platformokot tapasztalható tendenciákat tekintve hasonló irányvonalat várhatunk a TikToktól is, amennyiben önként idomul a közeg elvárásaihoz.

(MTI/Israel Hayom/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!