"Nem jelent veszélyt a kereszténységre a migráció" - állítja Ferenc pápa új, "Álmodjunk" című könyvében
Szerinte ez csak a nemzeti populisták fejében élő tévképzet, akik a keresztény kultúra felhígulásától félnek
"Nem jelent veszélyt a kereszténységre a migráció" - állítja Ferenc pápa új, "Álmodjunk" című könyvében

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 11. 27.
Ferenc pápa hétfőn adta ki új könyvét, az "Álmodjunk" , melyben határozottan kijelenti, a migráció nem jelent semmiféle veszélyt a kereszténységre nézve, egyedül azoknak "nemzeti-populisták" a fejében, akik ebből profitálni akarnak. Mindez rendkívül érdekes annak fényében, hogy az elmúlt években megszaporodtak a keresztények és templomok elleni terrortámadások, melyeknek többsége iszlamista bevándorlókhoz köthető.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

"Küzködő migránst vallási meggyőzédésétől függetlenül elutasítani attól való félelmünkben, hogy felhigítják a keresztény kultúrát, a kereszténység és a kultúra groteszk félreértelmezése."

- szögezi le könyvében a katolikus egyházfő, hozzátéve, a migráció nem jelent veszélyt a kereszténységre nézve, egyedül azok fejében, akik az ilyen állításokból "hasznot húznak".  

"Úgy hirdetni az evangéliumot , hogy nem fogadjuk be a szükségben levő idegeneket, sem nem erősítjük meg emberségüket és azt, hogy Isten gyermekei, egy olyan kultúrához vezethet, ami csak névlegesen keresztény, tartalmában viszont kiüresedett."

Ferenc pápa megütközést keltő kijelentéseit az Álmodjunk-ösvény egy szebb  jövőhöz címú új könyvében tette, amit Austin Ivereigh brit életrajzíróval folytatott beszélgetéseiből állítottak össze. 

A pápa, aki Argentínába bevándorolt olasz szülők gyermeke, rendszeresen szolidaritását fejezi ki a migránsok felé, és gyászolja azokat, akik életüket vesztik, "mert a gazdag országok nem hajlandóak befogadni őket". A katolikus egyházfő szerint a "népeink méltósága kötelez bennünket arra, hogy biztonságos folyósókat hozzunk létre a migránsok és menekültek számára, hogy a halálos zónákból biztonságosabbakba utazhassanak".

Ferenc pápa szerint a migráció közben elhunytak lelkéért "az Úr előtt kell majd elszámolni" mindezoknak, akik nem engedik be őket a kontinensre. Egyben erős kritikával illette a vezetőket akik "képzelt ellenségre" önti gyűlöletüket, és ez elvonja figyelmüket az "igazi problémákról".

Végül nekiesett a nacionalizmusnak és a populizmusnak is.

"A keresztény többségű országokban a nemzeti populizmus fantáziája az, hogy megvédi a keresztény civilizációt az észlelt ellenségektől, legyen az iszlám, zsidók, az Európai Unió vagy az ENSZ,"

Ez a pápa szerint általában azok számára a legvonzóbb, akik sokszor már nem vallásosok, de nemzeti örökségüket tekintik identitásuk meghatározó elemének tekintik. Ennek elvesztésétől való félelmük azzal együtt nőtt, hogy a templomok látogatottsága erős csökkenésnek indult.

Sokak megütköztek a pápa kijelentésein, tekintve, hogy az elmúlt években egyre szaporodnak a keresztények, templomok elleni támadások Európában, és az elkövetőkről rendre kiderül, hogy nem asszimilálódott, iszlamista bevándorlók, vagy pedig második generációs bevándorlók.

Az amerikai Gatestone Institute felmérése szerint csak tavaly háromezer támadás történt a kontinensen. Az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb támadást Franciaországban és Németországban követték el. Az akciókat sokszor kísérték Allah Akbar kiáltások.

(MTI/AFP/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!