MOL a Heteknek: napok óta szünetel a kőolajszállítás Ukrajna felől, dolgoznak a megoldáson
Az uniós szankciók gátolják az orosz félt, hogy kifizesse a tranzit díját - a MOL átvállalná a díjfizetést
MOL a Heteknek: napok óta szünetel a kőolajszállítás Ukrajna felől, dolgoznak a megoldáson

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 09.
Miközben a szászhalombattai finomító karbantartása és importproblémák miatt a kormány egy hete módosítani kényszerült a benzinárstop szabályait, most újabb csapás sújtja Magyarország üzemanyagellátását, ezúttal az Ukrajnán keresztül érkező kőolajszállítás állt le. Már napok óta. A MOL-t kérdeztük a rendkívüli helyzettel kapcsolatban. 

Orosz hírügynökségek és a nemzetközi sajtó is beszámolt róla, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság vezetéken keresztül, ami Oroszországból Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is szállított kőolajat. 

A leállás oka pénzügyi jellegű: az orosz Transznyefty hiába próbálja a Gazprombankon keresztül egyenlíteni az ukrán fél felé a tranzit díjjal kapcsolatos kötelezettségeit, az uniós szankciók miatt az utalását automatikusan visszautasítja a rendszer. Az orosz fél jelezte, hogy próbál más fizetési módot keresni, hogy tudjon fizetni az Ukrajnán keresztüli kőolajszállításért. 

A Hetek az alábbi kérdésekkel kereste meg a MOL-t: 

- Mekkora problémát okoz jelenleg az Ukrajnán keresztüli szállítás leállása?

- Várható-e, hogy a közeljövőben tudják orvosolni a fizetési problémákat?

- Tudja-e a MOL más forrásból pótolni az így kiesett mennyiséget? 

- Mivel jár, ha a kőolajszállítás tartósan leáll a Barátság vezetéken? Tartható-e az ársapka? Lesz-e elég finomítható üzemanyag az országban? 

Megkeresésünkre a MOL az alábbi választ küldte: 

"A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzit díj kifizetése kapcsán. Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is."

A kormány egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy módosítja az üzemanyagárstop szabályait, így csak a magántulajdonban levő autókra vonatkozik a 480 forintos kedvezményes ár, céges autókra már nem. A döntést többek között azért kellett meghozni, mert a százhalombattai finomítót karbantartás miatt le kellett állítani, így komolyan fennáll a veszélye annak, hogy üzemanyaghiány lesz az országban. Ezt elkerülendő a kormány felszabadította az ország veszélyhelyzeti tartalékának egy részét is. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!