Az uniós szankciók miatt nem érkezik kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül
Az uniós szankciók miatt nem érkezik kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 09.
Az ukrán állami kőolajvezeték-üzemeltető leállította az orosz nyersolaj szállítását, így több uniós tagállam, köztük Magyarország sem kap olajat a Barátság vezetéken keresztül.

A leállás miatt Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba sem érkezik orosz olaj. Az orosz kőolajvezetékeket üzemeltető vállalat, a Transznyefty információi szerint azonban Ukrajna továbbra is működteti a kőolajvezetéket Lengyelország és Németország felé, így ezek az országok hozzá tudnak jutni a nyersanyaghoz.

Az orosz vállalat szerint az uniós szankciók miatt nem tudnak fizetni az olajszállításért, ennek ellenére az ukrán cég továbbra is azt követeli, hogy az orosz fél előre fizessen.

Amikor az Ukrajna területén történő
szállításért próbáltunk fizetni, az összeg visszakerült a Transznyefty számlájára. Az
utalást kezelő Gazprombank arról tájékoztatott minket, hogy a kifizetett összeg az uniós szabályoknak, vagyis a hetedik szankciós
csomagnak megfelelően vissza lett utalva”

- mondta Igor Demin, az orosz vállalat szóvivője.

A Transznyefty próbál másik fizetési módot keresni, hogy az Ukrajnán keresztüli kőolajszállításért fizetni tudjon, és ne akadályozzák ebben az uniós szankciók.

A MOL a Hetek megkeresésére közölte, hogy bár napok óta szünetel a szállítás a Barátság vezetéken, a vállalatnak hetekre elegendő tartaléka van és készek lennének átvállalni a tranzit díját az orosz féltől, hogy folytatódhasson a szállítás. 

(RT / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!