Lövöldözés a Fehér Háznál: sietve kivezették Trumpot sajtótájékoztatójáról
Lövöldözés a Fehér Háznál: sietve kivezették Trumpot sajtótájékoztatójáról

Forrás: Youtube/CNBC

2020. 08. 11.
Alig kezdődött el Donald Trump hétfői, koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatója a Fehér Házban, a titkosszolgálat félbeszakította azt, majd sietve kivezették az elnököt a teremből. Trump visszatérve elmondta, a rendfenntartó erők végeztek egy látszólag fegyveres gyanúsítottal a közelben, és „uralják a helyzetet”. 

Az elnök éppen riportereknek tartott tájékoztatót, amikor testőrei félbeszakították, és fojtott hangon megkérték, azonnal jöjjön velük. Trump és stábja sietve elhagyta az újságírókkal teli termet, amit le is zárt a titkosszolgálat. 

Kint feketeruhás ügynökök szaladgáltak a gyepen, és fák fedezékébe bújtak. A Fox News információi szerint, akiknek operatőre éppen kinn tartózkodott az incidens alatt, két lövés is eldördült.

Trump percekkel később visszatért, és bejelentette: a titkosszolgálat meglőtt valakit a Fehér Ház területén kívül, a gyanúsítottat pedig kórházba szállították.

A lövésekre kicsivel helyi idő szerint este hatkor került sor, mikor egy 51 éves férfi néhány háztömbre a Fehér Háztól megközelített egy ügynököt, akivel közölte, fegyvere van. A férfi ezután megfordult és a rendőrség szerint „agresszívan elkezdett rohanni felé, miközben egy tárgyat kezdett előhúzni ruhájából, majd lövő állást vett fel, mintha fegyvert akarna elsütni”. Az ügynök ekkor mellbe lőtte. 

Mind a gyanúsítottat, mind az ügynököt kórházba szállították, az előbbit kritikus sérülésekkel. A férfi indítékát még vizsgálják. 

Trump kijelentette, fogalma sincs a gyanúsított kilétéről és indítékairól, az is elképzelhető, hogy az incidensnek semmi köze nem volt hozzá. Mikor azonban arról kérdezték, volt-e fegyvere a férfinak, az elnök határozott igennel válaszolt. 

“Sajnálatos, hogy ilyen a világ, de a világ mindig is veszélyes hely volt”

Az elnök kiemelte az amerikai titkosszolgálat érdemeit is az ügyben, akik szerinte fantasztikus emberek, a legjobbak legjobbjai. 

"Biztonságban érzem magam a titkosszolgálattal, fantasztikus emberek, a legjobbak közül valók, kiválóan képzettek" - jelentette ki.

A sajtókonferencián egyébként Trump tájékoztatást adott a koronavírus-járványról, és - újságírói kérdésre válaszolva - kitért arra, hogy az immár nyilvánosságra hozott dokumentumok is bizonyítják, hogy a 2016-os választási kampány idején az Obama-adminisztráció megfigyelte, lehallgatta őt és a munkatársait.     

"Mindenki benne volt: tudott róla Obama elnök, Joe Biden, az alelnök, James Comey, az FBI vezetője és a hírszerzés vezetői is. Ilyesmi talán még soha nem fordult elő korábban az amerikai történelemben, és nem szabad megengedni, hogy még egyszer megtörténhessen"

 

- hangoztatta Donald Trump.

(The Times of Israel/MTI)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!