Líbiai katonákra nyitott tüzet egy elszabadult, önmagát irányító drón
Líbiai katonákra nyitott tüzet egy elszabadult, önmagát irányító drón

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 06. 02.
Egy nemrégiben megjelent ENSZ-jelentés szerint 2020-ban egy önvezérlő (MI), robbanószerekkel megpakolt katonai drón elszabadult, és teljesen önálló módon visszavonuló katonákra támadt a líbiai polgárháborúban.

Az ENSZ Líbiával foglalkozó szakértői testületének jelentése szerint, egy török gyártmányú STM Kargu-2 drón valószínűleg tavaly "levadászott és ... csapást mért" visszavonuló katonákra Líbiában, akik Khalifa Haftar tábornokkal harcoltak.

A dokumentum szerint az nem világos, hogy a katonák életüket vesztették-e a támadás során, bár a szakértők, akik "halálos autonóm fegyverrendszerként" írták le a drónt, ezt valószínűsítik.

Az információkat a New Scientist szerint egy bizalmas forrás szolgáltatta: ha pontosak, akkor ez az első ismert eset, amikor egy elszabadult autonóm drón emberekre támad.

A Kargu-2-es drónt az emberi irányításon túl a mesterséges intelligencia is képes irányítani gépi tanulásos technológiával kiegészítve, így a művelethez nem szükséges emberi közreműködés. A szerkezet minden helyzetből, begyűjtött kép és hanganyagból tanul, fejleszti magát, hogy egyre hatékonyabb legyen.

"A jelenlegi gépi tanuláson alapuló rendszerek nem tudják hatékonyan megkülönböztetni a földművest a katonától. - A gazdák puskát tarthatnak földjük védelmében, míg a katonák gereblyével megdönthetik a lövésztornyot. ”

- írta Zachary Kallenborn belbitonsági specialista a The Bulletin of the Atomic Sciences hasábjain.

"Emberi döntési faktor nélkül a kockázat egyszerűen túl magas" - tette hozzá Kallenborn.

Bármely autonóm fegyvernél fennáll az esélye a hibának, de ezeknek messzeható következményei lennének. A drónok akár atomtöltetet is szállíthatnak, és nagy a különbség egy gépfegyver meghibásodása és egy véletlen nukleáris detonáció között.

A Kargu-2-est gyártó török cég, az STM nem akart reagálni a jelentésre, azonban a hírek szerint jelenleg is azon dolgozik, hogy 20 elemes drónrajt fejlesszen ki.

(Daily Mail/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!