Lengyelország után Szlovákia is befejezi Ukrajna fegyverekkel való támogatását
Lengyelország után Szlovákia is befejezi Ukrajna fegyverekkel való támogatását

illusztráció(Forrás: Shutterstock/Jdrw25)

2023. 10. 26.
Szlovákia újonnan kinevezett miniszterelnöke a kétnapos uniós csúcs előtt bejelentette, hogy elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállítást sem.

Robert Fico már korábban is hangoztatta ezt a véleményét, most azonban azt is elmondta, hogy semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavaz meg, amíg azok esetleges Szlovákiára gyakorolt hatásáról nem kerül egy elemzés az asztalra.

Amennyiben kiderül, hogy a szankciók káros hatással lennének Szlovákiára, akkor azok támogatásáról szó sem lehet. Fico szerint az újabb Oroszország elleni szankciók felvetése ezúttal a balti államok részéről várható.

“Amennyiben a szankciók olyanok lesznek, hogy kárt okozhatnak nekünk, akkor nem látom okát annak, hogy támogassuk még akár csak azok üzenetét is”

- nyilatkozta a szlovák kormányfő.

A szerdán már negyedik alkalommal miniszterelnöknek beiktatott politikus korábban többször is kijelentette, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók nem hatékonyak, sőt károsak Szlovákia és az európai gazdaság számára is.

Fico az ukrajnai konfliktusról elmondta, hogy Szlovákia elutasítja az Ukrajnának történő fegyverszállítást és az azonnali fegyvernyugvást támogatja.

“Kormányfőként azt fogom támogatni, hogy Ukrajna zéró katonai támogatást kapjon” - mondta a politikus.

Az új szlovák kormány álláspontja az, hogy az EU-nak a jelenlegi fegyverszállítói szerepét béketeremtő szerepre kellene cserélnie.

Ahogy arról beszámoltunk, Lengyelország szeptemberben döntött úgy, hogy befejezi Ukrajna katonai támogatását egy diplomáciai konfliktus miatt.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!