Nem ad több fegyvert Lengyelország Ukrajnának a gabonaexport-konfliktus miatt
Nem ad több fegyvert Lengyelország Ukrajnának a gabonaexport-konfliktus miatt

illusztráció(Shutterstock/Elena Larina)

2023. 09. 21.
Zelenszkij az ENSZ-ben tartott beszédében kitért arra, hogy több kelet-európai ország - köztük Lengyelország és Magyarország - nem akarja beengedni az ukrán gabonát.

A lengyel elnöki hivatal külügyi vezetője szerint “meghökkentőek és igazságtalanok” voltak Zelenszkij szavai, amikor azzal vádolta a lengyeleket, hogy “szolidaritást színlelnek”, de valójában az oroszokat segítik azzal, hogy nem engedik be az ukrán gabonát.

Lengyelország az orosz-ukrán háború kezdete óta támogatta Ukrajnát fegyverekkel, menekültek befogadásával.

A lengyel elnök azonban besokallt két nappal azután, hogy az ukrán kereskedelmi ágazat képviselője bejelentette, hogy beperli Magyarországot, Lengyelország és Szlovákiát, amiért az uniós gabonatilalom kivezetése ellenére továbbra is fenntartják a tiltást a saját országukban, hogy védjék a gazdák érdekeit.

Zelenszkij szavai csak tovább súlyosbították a helyzetet.

Lengyelország az ukrajnai háború kezdete óta körülbelül a saját fegyverkészlete harmadát adta át Kijevnek, most azonban a diplomáciai botrány miatt inkább a fegyverek modernebb eszközökkel való pótlására fogják helyezni a hangsúlyt.

“Nem adunk több fegyvert Ukrajnának, mert Lengyelországot szereljük fel modernebb fegyverekkel”

- nyilatkozta a lengyel elnök.

(MTI / BBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!