hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így hat Kelet-Európa gabonaellátására a háború
A kontinens éléskamrája
Így hat Kelet-Európa gabonaellátására a háború

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 19.
Tektonikus változások zajlanak az európai gabona-sakktáblán. Noha elindult a kelet-európai régió szektorbeli felemelkedése, az ukrajnai háború drasztikusan belenyúlt az átrendeződésbe.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Nature Scientific Reports május elején megjelent (a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásában megvalósult kutatás alapján készült) tanulmánya szerint a régióban tapasztalható erőteljesen növekvő gabonahozamok miatt megerősödött Kelet-Európa szerepe az európai fogyasztók élelmezésében az elmúlt évtizedekben.

Magyar kutatók két mélyreható területi átalakulást figyeltek meg az európai gabonatermesztésben. Az egyikben a kelet- és a közép-európai mezőgazdaság technológiai felzárkózása nyugatról keleti irányba húzta az európai gabonatermesztés súlypontját. A másik folyamat motorja a globális éghajlatváltozás volt, amely a termőterületek és termésátlagok növekedési súlypontját az elmúlt évtizedekben északi irányba tolta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!