Kutatás: az amerikaiak 65 százaléka még mindig abban hisz, hogy csak két nem létezik
A névmások használatáról sokkal inkább megoszlanak a vélemények
Kutatás: az amerikaiak 65 százaléka még mindig abban hisz, hogy csak két nem létezik

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 27.
A valláskutatással foglalkozó amerikai intézet (PRRI) felmérése szerint nőtt azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik abban hisznek, hogy csak két nem létezik: a férfi és a nő.

Politikai meggyőződés szerint a republikánusok 90 százaléka van meggyőződve arról, hogy csak két nem létezik, míg a függetleneknek a 66 százaléka és a demokratáknak csak a 44 százaléka ért egyet ugyanezzel a kijelentéssel.

A vallási csoportok közül a fehér evangéliumi keresztények hisznek legnagyobb arányban (92 százalék) abban, hogy csak férfiak és nők léteznek, a fekete protestánsok körében azonban ez az arány 71 százalék, a fehér katolikusoknál 69 százalék, a spanyolajkú katolikusoknál pedig 66 százalék.

Az Egyesült Államok lakosságának csak a 34 százaléka véli úgy, hogy több mint két nemi identitás van, a választott személyes névmások használatára vonatkozóan viszont jobban megoszlanak a vélemények.

A megkérdezettek 35 százaléka szívesen használ gendersemleges névmásokat (például “ők”), 40 százalékuk azonban nem kellemetlennek érzi ezt. Az amerikaiak majdnem negyede közömbös ebben az ügyben és úgy van vele, hogy bármilyen megoldás megfelel számára.

A politikai csoportok közül a republikánusok 65 százaléka nem szívesen használ gendersemleges névmásokat, de a demokratáknak csak a 24 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

Az azonos neműek közötti kapcsolatokról a válaszadók 34 százaléka szerint semmilyen körülmények között nem kellene tanítani az általános- és középiskolás gyerekeket.

A különböző korosztályok tekintetében a Z-generációsok (23 százalék) és az Y-generációsok (30 százalék) tartják ezt a legkevésbé ellenzendő dolognak, de még a legidősebb amerikaiaknak is csak a fele gondolja úgy, hogy nem kellene az iskolákban tanítani a gyerekeket a homoszexualitásról.

(Christian Headlines / NBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!