Kulturális programokkal köszöntötték az új évet a KKE-országok diplomatái Kínában
Kulturális programokkal köszöntötték az új évet a KKE-országok diplomatái Kínában

Lánczky Edit és Guncz Nóra, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály-módszer tanítói a Kis kece lányomat énekelték(Fotó: China Media Group)

A Kis kece lányom című magyar népdallal, cseh operarészlettel, kínai hagyományos Kunqu operával, zongora- és csellóművekkel, akrobatikával, balettel, klasszikus és modern kínai táncokkal, szerb, görög, észak-macedóniai, litván és bolgár néptáncokkal  ünnepelték együtt a közelgő új esztendőt egy művészeti gálán a közép- és kelet-európai (KKE) országok diplomatái és kínai házigazdáik a Sanghajhoz közeli Suzhou város alá rendelt Kunshanban december 5-én este. (x)

A művészeti gálán Qin Gang kínai külügyminiszter-helyettes,  Kína és a KKE-országok együttműködési titkárságának főtitkára, valamint a KKE-országok nagykövetei és diplomatái vettek részt. Magyarország pekingi nagykövetségét Dr. Buslig Szonja kultúráért felelős szakdiplomata képviselte. 

Kína
Kunshan város arculata Forrás: China Media Group

Az 1,5 millió lakost számláló Kunshan gazdaságilag évek óta Kína legerősebb megyéi közé tartozik. Kunshan hosszú múlttal rendelkezik, történelme 2200 évre nyúlik vissza. Ennek folyamán alakult ki a a Kunqu opera műfaja, amely az ismert pekingi opera elődje. A Kína és a KKE-országok együttműködéséért megrendezett újévi művészeti gála mellett az érintett diplomaták december 5-én többek között ellátogattak a Kunqu opera kulturális intézetbe is, ahol a hagyományos kínai operák közös „atyjáról”, és annak vonzerejéről tájékozódtak.

A kulturális programok mellett az érintett országok diplomatái a város reform és nyitás kezdete óta elért eredményeit bemutató kiállításon is részt vettek és Kína legnagyobb, gyermekeknek szánt árucikkeket gyártó cégnél is látogatást tettek. Ennek során a helyszínen bepillantást nyerhettek a leggazdagabb kínai megye fejlődésének titkaiba is. 

Kunshan mellett a diplomaták dél-kínai látogatásának másik úticélja a Kína és a KKE-országok Jangce-delta régiós humán-együttműködési bázisának is otthont adó Wujiang kerület volt.

Kína
A Kína és a közép-kelet-európai országok együttműködéséért megrendezett művészeti gála fellépő művészei, Fotó: China Media Group

 December 4-én itt került sora kínai-magyar gyermekrajzverseny díjkiosztó ünnepségére is, melyet a Pekingi Magyar Kulturális Intézet és a bázis közösen szervezett meg. Összesen 72 678 darab pályamű érkezett be a versenyre. Az idei gyermekrajzverseny fő témája a két ország a COVID-19 elleni közös harca volt. A rajzversenyen közel száz kínai és magyar gyerek vett részt. A díjkiosztó ünnepségen Dr. Buslig Szonja kultúráért felelős szakdiplomata úgy fogalmazott a rajzversenyen részt vett kínai és magyar gyerekeknek képviselői előtt, hogy alkotásuk olyan, mintha egy kis magot vetnének el a gyerekek szívében, miközben egy távoli országot is kezdtek megismerni.

Mind Kushanban, mind Wujiangban összeültek a KKE-országok szakdiplomatái és a helyi cégek képviselői, hogy együtt tárgyaljanak az együttműködési lehetőségekről. Nagy Péter, Magyarország pekingi nagykövetségének külgazdasági beosztott diplomatája is részt vett mindkét fórumon. A diplomaták beszámoltak országuk kereskedelmi és befektetési körülményeiről, és a kínai vállalkozókkal együtt kerestek együttműködési lehetőségeket.

 (Zhao Zhengyu/CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke) 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!