Kormányalakítási dráma Izraelben: ez az arab pártelnök döntheti el a választást
Nincs egyértelmű többsége sem a Netanjahut pártoló, sem az őt ellenző tömbnek
Kormányalakítási dráma Izraelben: ez az arab pártelnök döntheti el a választást

Forrás: Youtube/KAN

2021. 03. 24.
Alighanem egész Izrael szeme most egy Manszúr Abbász nevezetű arab pártelnökre szegeződik Izraelben, miután a választások ismételten patthelyzetet eredményeztek az országban. Bár még a szavazatok 3 százalékát számolják, jelen helyzetben az Egyesült Arab Lista lehet a királycsináló, ami ráadásul a legkissebb kneszetbe jutó párt mind közül. Az elnöke kijelentette: bárkivel kész leülni tárgyalni. 

Két éven belül negyedjére tartanak választást Izraelben. Az ok egyszerű: egyszer sem sikerült Netanjahunak olyan meggyőző kormánytöbbséget szereznie, ami biztosította volna számára a stabil törvényhozói tevékenységet. Ez persze nem a hosszú évek óta hatalmon levő kormányfő felelőssége kizárólag, a jobboldali tömbből többen nagyobb babérokra kívántak törni, így a politikai játszma odáig fajult, hogy a kisebb Netanjahu-kritikus jobboldali törpepártok tulajdonképpen ellehetetlenítették az egységkormányt. 

A Hetek aktuális lapszámában írtunk az izraeli választások hátteréről és a patthelyzet okairól.

Megint indul az alkudozás

A mostani választáson sincs ez másképp: hiába szerezte a legtöbb szavazatot és egyben mandátumot Netanjahu pártja a Likud, jelenleg a vele szövetséges tömb a 120 tagú kneszetben mindössze 59 mandátumot tudhat magáénak, ami pont kettővel kevesebb mint amennyire minimálisan szüksége lenne. Persze a bárkit-csak-Netanjahut-ne tömörülés sincs sokkal jobb helyzetben, a szivárványkoalíció sem képes kormányt alkotni 57 mandátummal. 

Középen helyezkedik el a maradék 4 mandátumot megszerző Egyesült Arab Lista, más nevén a Ra'am,

amelynek vezetője, Manszúr Abbász még 2019-ben hagyta ott az arab pártokat tömörítő közös listát, mivel egyre több vitája támadt a szövetséges pártokkal. 

 

 

Ugyan még a levélben leadott szavazatokat számolják, végleges eredmény pedig csak péntek délutánig lesz - számottevő változásra nem igazán lehet számítani. Tulajdonképpen a legtöbb izraeli lap arról ír, hogy

Abbászon dől el, hogy marad-e, vagy megy a Netanjahu-kormány. 

Forgatókönyvek

Ennél persze kacifántosabb az izraeli politika, leegyszerűsítve a legvalószínűbb, hogy az arab pártelnök lesz a királycsináló. A Jerusalem Post 6 forgatókönyvben szedte össze, hogy milyen felállások valósulhatnak meg a következő napokban: 

1. Netanjahu koalícióra lép Abbásszal - 64 mandátum: Ennek a lényege az, hogy a Likud vezette tömb kiegészülve a Yamina párt mandátumaival (Ezt a pártot a nacionalistább vonalat képviselő Naftali Bennett vezeti), majd kiegyeznek a Ra'am párttal, ami kívülről támogatná a koalíciót. Ennek a valószínűsége viszonylag magas annak ellenére, hogy a vallásos cionista párt vezetője, Bezalel Smotrich korábban ígéretet tett arra, hogy nem fog Abbászra támaszkodni. A Zsidó Otthon vezetője pedig azt mondta, nem lesz tagja egy ilyen koalíciónak, bár ez sem zárja ki a végső kiegyezést.

2. A Netanjahu-ellenes tábor egyezik meg Abbásszal - 61 mandátum: Jair Lapid, Netanjahu egyik legnépszerűbb kihívója szövetségre léphet az összes ellenzéki párttal, majd egy miniszteri pozíciót ajánlva lekenyerezi Abbászt, amivel véget kívánna vetni egyben Netanjahu politikai karrierjének is. Ennek a valószínűsége is viszonylag magas.

3. A Yamina elárulja Netanjahut - 62 mandátum: Ennek rendkívül kevés a valószínűsége. Ez esetben Jair Lapid nem az arabokkal, hanem Bennett-tel egyezne ki. 

4. Az Új Remény pártból átszöknének a Likudhoz: a Likudból kivált szakadárok pártjának vezetője, Gideon Sa'ar egyértelművé tette, hogy nem fogja támogatni Netanjahu jelöltségét, és tulajdonképpen felégetett minden vissza vezető hidat. Viszont ez nem igaz minden mandátumot szerzett képviselőjükre, Sharren Haskel például szóba jöhet, ahogy Yoaz Hendel is a Netanjahu-t illető éles kritikájuk ellenére. Ennek a forgatókönyvnek is alacsony a valószínűsége, de nem kizárt. 

A Hetek korábbi lapszámában interjút készítettünk Sharren Haskellel, aki azóta már kilépett a Likudból.

5. A Likudból dezertálnának az Új Remény párthoz: talán senki sem akar a süllyedő hajón maradni, és a Likudon belül is bőven van még ellensége Netanjahunak. Több forrás is nyilatkozott arról, hogy a Sa'ar kiszakadásakor többen is távoztak volna, ám végül a maradás mellett döntöttek. Ennek a valószínűsége is alacsony egyelőre. 

A Hetek korábbi lapszámában a Likud külügyi igazgatója beszélt nekünk arról, hogy a jobboldalon belül sokszor jobban gyűlölik egymást, mint amennyire a baloldalt.

6. Ötödjére is választás lesz: Rivlin államfő vélhetően két jelöltet is felkér majd a kormányalakításra, mielőtt továbblépne. Ha egyiküknek sem sikerül összehozni a többséget, akkor októberben újabb választás jöhet. Ennek érdekessége csupán annyi, hogyha a választás után nem sikerülne egyből kormányt alakítani, akkor a Kék és Fehér párt vezetője venné át a miniszterelnöki posztot Netanjahutól november 17-én, ahogyan erről az ezt megelőző választáson megegyeztek. Persze erre az esély szintén rendkívül alacsony.

Mit kell tudni Abbászról? 

Manszúr Abbász egy izraeli arab politikus. A Jeruzsálemi Héber Egyetemen tanult fogtechnikusnak, majd a Haifai Egyetemen politikatudományt. Ő alapította az Iszlám Mozgalmat, majd főtitkára lett az Egyesült Arab Listának. A 2019 áprilisi választáson vezető jelöltje volt az arab tömörülésnek, bár összetűzésbe került a szövetséges társaival, miután egy interjúban védelmébe vette az úgynevezett "ex-meleg" terápiákat. 

További megosztásokat szült az is, hogy az elmúlt másfél évben egyre jobb kapcsolatot igyekezett kialakítani Benjamin Netanjahuval és a Likuddal.

A Netanjahu-párti Channel 20-nak nyilatkozva azt mondta, hogy kész együttműködni a cionista pártokkal is, hogy biztosítsa az izraeli arab társadalom számára a támogatásokat, reformokat. 

Ugyanakkor az úgynevezett Ábrahám Egyezmények ügyében tiltakozását fejezte ki, mert szerinte békeszerződésnek kellene előbb születnie a palesztiniai arabokkal. Mindamellett hozzátette, hogy ami igazán számít az az, hogy ők maguk izraeliek, és nem szabad, hogy a tevékenységüket bármennyire is az befolyásolja, hogy például Izrael és Bahrein között végre békés a viszony. 

A Jerusalem Post információi szerint Netanjahu nyitott az Abásszal való együttműködésre, de nyomatékosan kérte a Likud képviselőit, hogy erről a sajtónak nyíltan ne nyilatkozgassanak. Jair Lapid szintén találkozót tervez az arab politikussal. 

Abbász minden sajtónyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy senkit nem utasít el, aki nem utasítja el őt. Így bárkivel kész leülni, aki le akar ülni ővele. 

Netanjahu az elmúlt választáson kiemelten nyitott az arab választók felé is - nem véletlen, hogy az izraeli arabok körében rekordtámogatottságra tett szert a mostani választáson. Többek között például ígéretet tett arra is, hogy Tel Aviv és Mekka között közvetlen repülőjáratot indít a közeljövőben. 

(Jpost, Jpost)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!