Koncentrációs tábort, sárga csillagot emlegettek a Jobbik politikusai a védettségi igazolás kapcsán
A Tett és Védelem Alapítvány nyilatkozatban ítélte el a "holokausztrelativizáló" megnyilvánulásokat
Koncentrációs tábort, sárga csillagot emlegettek a Jobbik politikusai a védettségi igazolás kapcsán

Forrás: Youtube/ATV

2021. 04. 27.
A Jobbik parlamenti képviselője, Szilágyi György koncentrációs táborokat, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6. számú választókerületének elnöke, Ifj. Sallai Mihály pedig a sárga csillagot emlegette az oltási útlevéllel és az ahhoz kapcsololódó jogokkal kapcsolatban a napokban Facebook-bejegyzéseikben. A Tett és Védelem Alapítvány nyilatkozatban ítélte el a "holokausztrelativizáló" megnyilvánulásokat.

"Orbán évek óta azt a stratégiát alkalmazza, hogy mindegy milyen áron, csak megtudja osztani a társadalmat. Neki a megosztottság kell, mert úgy tud hatalmon maradni és csak ez érdekli."

- írta Szilágyi Facebook-bejegyzésében, hozzátéve, hogy a miniszterelnök most a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között húz vonalat. A Jobbik képviselője elhibázottnak nevezte Orbán válságkezelését, és kijelentette, döntései miatt senkit sem szabadna, hogy hátrány érjen, vagy, és senki sem "zárható ki a társadalomból".

Itt azonban nem állt meg, feltette a kérdést:

"Mi lesz a következő lépés? Akinek nincs védettségi igazolványa, azt koncentrációs táborba zárják?"
 

A 4 millió beoltottnál ugyanis már számítani fog, kinek van védettségi kártyája és kinek nem, ahogy lassan újranyitnak az éttermek, színházak, fürdők és mozik.

A párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6. számú választókerületének választókerületi elnöke, Ifj. Sallai Mihály szintén a holokauszt idejéből vett képpel élt a védettségi igazolásra adott reakciójában:

"Lassan kezdhetik kiosztani a sárga csillagot is. Sosem gondoltam, hogy a '40-es évek után újra megtörténhet, hogy bizonyos szempontok alapján meghatározott állampolgárok másodrendű státuszba kerülhetnek."

A Tett és Védelem Alapítvány nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy az antiszemita botrányokkal tűzdelt múltú párt ilyen holokausztot relativizáló kijelentéseket tegyen egy olyan ügyben, ami távolról sem hasonlítható ahhoz.

Tev: A jobbik inkább ne beszéljen a sárga csillagról!

A hazai antiszemitizmust monitorozó szervezet a nyilatkozatokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Szilágyi György volt az a jobbikos politikus, aki

2013-ban javasolta a Simon Wiesenthal Központ betiltását, melyet “magyarellenes szervezetnek” nevezett. 

Szilágyit pedig az LMP támogatásával indítja a párt az ellenzéki előválasztáson, annak ellenére, hogy korábban még az SZDSZ-t és

egy “bizonyos állam” gyarmatosítási törekvéseit látta a párt mögött.

A Tett és Védelem Alapítvány nyilatkozatában kijelentette: botrányosnak és elfogadhatatlannak tartja a két jobbikos politikus megnyilatkozását.

A védettségi igazolványokkal, az EU által tervezett “zöld útlevéllel” kapcsolatban felmerülő nyitott kérdésekről Európa-szerte legitim viták folynak – az azonban csak a magyar Jobbiknak jutott eszébe, hogy koncentrációs lágerekre és a sárga csillagra asszociáljon az igazolványok biztosította jogosultságokról.

A nyilatkozatok relativizálják a holokausztot, bagatell ügyekkel kötik össze a holokauszt áldozatainak sorsát, kizárólag belpolitikai haszonszerzés céljából.

Szalai Kálmán, a TEV elnöke többször is felhívta a figyelmet, a Jobbik hitelesen csak egy módon léphet fel a magyar közéletben: “ha a rasszizmusban és antiszemitizmusban fogant szervezetét feloszlatja és manifeszt módon bocsánatot kér a magyarok közösségétől az éveken keresztül tartott gyűlöletpolitikai ámokfutásáért.”

Vona Gáborral, a Jobbik korábbi elnökével készített podcast-beszélgetésünket, melyben a párt antiszemita oldaláról is beszélt, itt tekintheti meg: 

(TEV/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!