Kőkemény kijárási tilalom jön, este 8-tól nem lehet az utcára lépni
Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Orbán
Kőkemény kijárási tilalom jön, este 8-tól nem lehet az utcára lépni

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

2020. 11. 09.
A magyar miniszterelnök rendkívüli bejelentése értelmében kedd éjféltől rendkívüli kijárási tilalmat vezetnek be 30 napra este 8 óra és reggel 5 között, betiltják a gyülekezést, bezárják az éttermeket, digitális oktatás jön a gimnazistáknak, de még a családi rendezvényeken is maximum 10-en lehetnek.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

"Tapasztalataink szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait." -

fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint minden rendelkezésre áll minden szükséges kórházi felszerelés, azonban az emberfeletti munkát végző egészségügyi dolgozók száma véges. "A vakcina megérkezésééig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolóink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel" - magyarázta Orbán. 

"A maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé."

A miniszterelnök éppen ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedések bevezetését jelentette be. Az országgyűlés várhatóan kedden megadja a kormány számára 90 napra a rendkívüli felhatalmazást. Az operatív törzs már javaslatokat is tett. Ha a parlament is megszavazta ezt a jogrendet, akkor a kormány Ausztriához hasonló intézkedéseket vezet be kedd éjféltől.

Ezek a következők: 

- este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz. "Nyolc órára mindenkinek haza kell érnie, felmentés csak a munkába, vagy a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges" - sorolta a kivételeket Orbán. 

- minden gyülekezés tilos

- az éttermek bezárnak, csak házhoz lehet szállítani, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak

- az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak

- a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem

- általános rendezvénytilalom lép életbe. "Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt."

- esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, csak a szertartáshoz szükséges személyek vehetnek részt a szertartáson magán is, ez a szülőket, tanúkat és testvéreket jelenti

- a temetéseken sajnos legfeljebb csak 50 fő vehet részt

- a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni

- szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos

- a szabadidős létesítményeket, fittness-terem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek stb. be kell zárni

- a felsőoktatás csak online formában működhet, a kollégiumokat is be kell zárni

- a középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe

- bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak

- a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, bölcsődei dolgozókat és az óvónőket hetente célzottan tesztelni kell, akkor is ha "a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad"

- a Kereskedelmi és Iparkamara a szállodáknál a foglalások egy részénél azok értékének 80 százalékát az állam megtéríti. A munkavállalókat viszont nem lehet elbocsátani, és meg kell kapniuk a fizetésüket is

- az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Szintén nem lehetnek kirúgások, fizetéselvonások

"Ezeket az intézkedéseket most 30 napra vezetjük be. Adja Isten, hogy ne legyen rá szükség, de szükség esetén ezt meghosszabbíthatjuk. Az intézkedések kedd éjféltől, szerda 0:00 órától lépnek hatályba."

- fogalmazott a miniszterelnök, de hozzátette, habár nem lesznek könnyűek a következő hetek, a vakcina már belátható távolságban van. Addig kell kibírni.

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!