Kődobálás, erőszak, lincselés: Jeruzsálem-napon is folytatódnak a zavargások az óvárosban
Az izraeli rendőrség behatolt a Templom-hegyre, hogy megfékezze a palesztin csőcseléket
Kődobálás, erőszak, lincselés: Jeruzsálem-napon is folytatódnak a zavargások az óvárosban

Forrás: Twitter/Ofir Gendelman

2021. 05. 10.
Újabb összecsapások törtek ki Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél a palesztinok és az izraeli rendőrség között, és további zavargásoktól tartanak a hétfői Jeruzsálem-napon, melyen Kelet-Jeruzsálem 1967-es jordán uralom alóli felszabadítását ünneplik az izraeliek.

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, évek óta nem tapasztalt feszült helyzet van napok óta a Templomhegyen. A tavalyi kényszerszünet után most ismét muszlimok ezrei imádkoznak a ramadán végeztével az Al-Aksza mecsetnél, ám több százan a biztonságot őrző izraeli rendőrökre támadtak. Az összecsapásokban több mint 205 palesztin tüntető és tizenhét izraeli rendőr megsérült.

Vasárnap újabb zavargásokra került sor, a Templom-hegyről a Siratófalnál békésen imádkozókra is köveket dobáltak, a tér perceken belül kiürült.

A rendőrség hétfő reggel kénytelen volt behatolni a Templom-hegyre, miután mintegy nyolcezer palesztin barikádozta el magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél, akik köveket és rögtönzött fegyvereket gyűjtve készültek szembeszállni az izraeli biztonságiakkal.

Az izraeli hatóságok tájékoztatása szerint több tucat rendbontó támadta meg egyik állomáshelyüket, köveket dobálva a Templom-hegyről délre eső útra, melyet sikerült elzárniuk, de nem okoztak sérülést vagy kárt. 

Az izraeli rohamrendőrök hétfő reggel behatoltak a Templom-hegyre és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot az őket megtámadó palesztin csőcselékkel.

A Vörös Félhold arab mentőszolgálat több száz sebesültet jelentett. Ötven sérültet Kelet-Jeruzsálem kórházaiba szállítottak, másokat a mecseteknél létrehozott ideiglenes ellátóhelyeken ápolnak.

A rendőrség óvintézkedésként megtiltotta zsidók számára a látogatást a Templom-hegyen, ahol az óváros felszabadításának évfordulóján, a Jeruzsálem-napon reggeli körsétát szoktak tenni az utóbbi években jobboldali csoportok.

Nemcsak a Templom-hegyen folynak zavargások, az Oroszlános kapunál egy sérült zsidó sofőr elvesztette a kontrollt járműve felett, és a járdára futott, miután palesztin rendbontók kövekkel dobálták meg. A sofőr számos járókelőt is elgázolt.

Miután az autó megállt, még többen kezdték kővel dobálni, és kinyitni az ajtaját, hogy a sofőrt és utasát is bántsák. Egy helyszínre érkező rendőrnek sikerült figyelmeztető lövésekkel feloszlatni a csőcseléket.

Izraeli nemzetbiztonsági vezető: Biden ne avatkozzon bele!

Éjszaka telefonbeszélgetést folytatott egymással az izraeli és az amerikai nemzetbiztonsági tanács vezetője, amelyen Meir Ben-Sabat azzal utasította el amerikai kollégája, Jake Sullivan a nyugalom helyreállítását sürgető aggodalmait és kéréseit, hogy a Biden-kormánynak és a nemzetközi közösség többi tagjának nem szabad beavatkoznia a jeruzsálemi válságba.

"Izrael a szuverenitás és a felelősségvállalás alapján kezeli a jeruzsálemi eseményeket, függetlenül a palesztin provokációktól, és ha az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség segíteni akar a nyugalom helyreállításában, akkor a palesztin oldal felbujtó elemeire kell nyomást kell gyakorolnia"

- állította Meir Ben-Sabat.

A reggeli templom-hegyi sétát nem engedélyezték, de a szintén hagyományos délutáni zászlós felvonulást egyelőre nem változtatták meg az izraeli hatóságok, noha a védelmi szervek vezetői arra figyelmeztették a politikai vezetőket, hogy lángba boríthatja Kelet-Jeruzsálemet, és eszkalációhoz vezethet a térségben, ha hétfőn a szokásokhoz híven rendezik meg a menetet.

A magas rangú biztonsági tisztviselők szerint meg kell változtatni a hagyományos, izraeli zászlós zászlós felvonulás időpontját, vagy legalább csökkenteni kell résztvevőinek számát, valamint módosítani kell a menet útvonalát, ugyanis az a korábbi években az óváros túlnyomórészt arabok lakta negyedeiben haladt.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!