Kitörő lelkesedéssel fogadja az Európai Parlament Biden beiktatását
Michel: új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között
Kitörő lelkesedéssel fogadja az Európai Parlament Biden beiktatását

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 20.
Az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a gazdaság újraindítása és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között egy erősebb Európa, egy erősebb Amerika és egy jobb világ megteremtésért - jelentette ki az Európai Tanács elnöke az Euróai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásának napján.

Charles Michel az Egyesült Államok új elnökének beiktatásáról és az aktuális politikai helyzetről szóló vitán hangsúlyozta: Joe Biden elnöksége új lehetőséget hordoz a transzatlanti kapcsolatok megújítására és megerősítésére.

"Joe Biden beiktatásával itt a lehetőség arra, hogy helyreállítsuk a transzatlanti kapcsolatokat"

- fogalmazott Michel.

Amerika erős partnere Európának a demokrácia, a jogállamiság és a szabadság védelmében. Amerika a demokrácia erős bástyájaként mindig példaként szolgált a szabadságot keresők számára világszerte - mondta.

Az Európai Tanács elnöke fontosnak nevezte, hogy Európai stabilizáló szerepet játsszon a globális szintéren, és megfelelő súlya legyen a világpolitikában, egy jobb és környezetbarátabb világ építésében.

Michel a beszédében végezetül javaslatot tett arra, hogy az idén tervezett NATO-csúcs alkalmával rendezzenek csúcstalálkozót az európai uniós vezetők és az amerikai elnök között is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a beszédében kiemelte: négy hosszú év elteltével

Európának ismét barátja van a Fehér Házban.

A Capitolium ismét a demokrácia szimbóluma lehet, Joe Biden beiktatásával Amerika ugyanis visszatér a hasonlóan gondolkodók körébe - tette hozzá.

"Új időszak kezdődik Amerikában, Biden beiktatásának fontos üzenete ugyanis, hogy egy megosztott nemzet gyógyulása indulhat meg"

- jelentette ki von der Leyen.

Tájékoztatása szerint az új partnerség kialakítására az Európai Bizottság előre tekintő transzatlanti napirendet fogadott el a globális változások közös megoldása céljából az Amerikával közös érdekek és értékek alapján.

"Azt javasoljuk Amerikának, hogy az éghajlatváltozás, az egészségügy, a digitalizáció és a demokrácia védelmében is erősítsük meg közös erőfeszítéseinket"

- tette hozzá az Euróoai Bizottság elnöke.

Kiemelte azt is, hogy többet kell tenni a szélsőségek, valamint az álhírek terjedése ellen, ennek érdekében - mint közölte - "az internetes óriáségek hatalmát korlátozni kell". Von der Leyen mérföldkőnek nevezte Donald Trump leköszönő amerikai elnök közösségi médiafelületeinek lekapcsolását. Azt mondta ugyanakkor, hogy az ilyen döntéseket azonban előre lefektetett szabályok szerint kell meghozni, nem lehet egy magáncég önkényes döntése valahol a Szilícium-völgyben. Mindezek érdekében egy közös technológiai tanács létrehozására, egy minden fél által elfogadott szabálykönyv megalkotására van szükség - tette hozzá.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólalásában jó hírnek és történelmi esélynek nevezte, hogy új alapokra lehet helyezni a transzatlanti kapcsolatokat, ugyanis - mint mondta - az egyre növekvő globális problémákra csak így lehet megoldást találni. Hozzátette: csak egy határozottabb Európa lehet Amerika egyenrangú partnerre.

A momentum és a jobbik is üdvözli Trump leváltását

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti (EP-) képviselője a felszólalásában jó hírnek nevezte, hogy új amerikai adminisztráció kezdi meg munkáját, szerinte ugyanis

Amerika leköszönő vezetői négy éven keresztül próbálták kikezdeni a multilaterális világrendet.

Donald Trump távozó elnökre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában is egyre több az autokrata vezető és az erejüket biztosító korrupció. Úgy vélekedett, a polgári szabadságjogok történelmi mélyponton vannak Európában és Amerikában egyaránt. Javaslata szerint globális csúcsértekezletre van szükség a demokrácia és az emberi jogok védelmében és a korrupció elleni harc sikere érdekében.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában azt mondta, ha az új amerikai kormányzat a múltba tekint, nem fog tudni megszabadulni a populizmustól, és tovább fog polarizálódni az amerikai társadalom. Azt mondta, számos különbség ellenére közös érték a demokratikus intézmények, a jogállamiság tiszteletben tartása és a tisztességes politizálás, amelyek - mint kiemelte - "sajnálatos módon Magyarországon hiányoznak".

Vissza kell terelni Amerikát és a transzatlanti kapcsolatokat a normalitás útjára - tette hozzá a politikus.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!