Von der Leyen: Nincs helye „LMBT-mentes zónáknak” az EU-ban
Évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke a klímavédelmet, illetve WHO masszív reformját is sürgette
Von der Leyen: Nincs helye „LMBT-mentes zónáknak” az EU-ban

Ursula Von der Leyen(Forrás: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 16.
Az Európai Bizottság vezetője, Ursula Von Der Leyen hivatalba lépését követő első évértékelő beszédében többek között szót ejtett a klímavédelemről, a digitális forradalomról, az LMBT-közösségekről illetve a WTO és a WHO megreformálásáról is. 

Itt az idő, hogy Európa felszámolja törékenységét, és lépéseket tegyen egy új élet felé, amelyhez erős egészségügyi unió létrehozására van szükség - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Egészséségügy

Von der Leyen az unió helyzetét értékelő első beszédében hangsúlyozta, az európai egészségügy törékenységének felszámolásához az Európai Uniónak több forrást kell biztosítania, illetve meg kell erősítenie az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) és az Európai Járványügyi Központot (ECDC).

Ezek mellett kutatásokat támogató európai orvosbiológiai ügynökség létrehozására van szükség, valamint gyógyászati termékek készletének létrehozására. Továbbá egy egészségüggyel foglalkozó globális csúcstalálkozó összehívását javasolja Olaszországban.

Von der Leyen beszédében világossá tette azt is, hogy az Európai Unió szilárdan hisz az erős, nemzetközi testületekben, és ez a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reformjához, újjáélesztéséhez kell, hogy vezessen, a multilaterális rendszer megreformálása soha nem volt ilyen sürgős.

“Globális rendszerünk megbénult. A nagyhatalmak vagy kilépnek ezen intézményekből, vagy saját érdekeik számára ejtik túszul őket…Igen akarunk változást. De tervezett változást, nem pusztítást."

Jogállamiság

Von der Leyen beszédében azt közölte, hogy a testület még szeptember vége előtt bemutatja az összes tagállamra vonatkozó első jogállamisági jelentését.

Ígéretet tett arra is, hogy az uniós forrásokat a jogállamisági normák biztosítása mellett költik el az uniós szerződésekben rögzítettek szerint.

Brexit 

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes sarkalatos pontjainak felülírását is lehetővé tevő, nemrégiben bemutatott londoni törvénytervezettel összefüggésben azt mondta, a megállapodás egyes elemeit nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy egyoldalúan módosítani. A megállapodás rendelkezéseinek alkalmazása bizalom és jóhiszeműség kérdése - húzta lá.

Az unió ragaszkodik ahhoz, hogy a megállapodás biztosítsa az állampolgárok jogait, az unió pénzügyi érdekeit, az egységes piac sértetlenségét és az Ír-sziget békéjét fenntartó nagypénteki megállapodást - húzta alá.

A jövőbeni kapcsolatokról szóló tárgyalások nehezen haladnak, az unió által elvárt lényeges előrelépéseket a szeptember végi határidő közeledtével sem sikerült elérni. A megállapodás létrejöttének esélye minden nappal halványul.

Migráció

A migrációval összefüggésben azt mondta, az Európai Bizottság minden uniós tagállamot arra kér, hogy a szolidaritás jegyében fokozza erőfeszítéseit a migrációs kihívások kezelésében, hiszen egész Európának ki kell vennie ebben a részét.

Egy hatékony közös európai cselekvés érdekében az Európai Bizottság a jövő hét folyamán bemutatja új migrációs paktumát. Ebben a bizottság hangsúlyt fog helyezni a menedékjog megszerzésének és a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének rendszerére, illetve lépéseket fog tenni az embercsempészek elleni küzdelem, a külső határok megerősítése, és az unión kívüli országokkal ápolt partnerség elmélyítése érdekében is.

Rasszizmus, vallási, nemi alapú megkülönböztetés

Von der Leyen arról is beszélt, hogy az uniós bizottság a rasszizmus elleni, valamint a vallási, illetve a nemi alapú megkülönböztetés felszámolását célzó cselekvési tervet kíván bemutatni.

"Itt az ideje egy valóban rasszizmusellenes unió megteremtésének. Nincs helye a szexuális kisebbségektől mentes övezetek kialakításának Európában"

- hangsúlyozta.

Von der Leyen kifakadt a lengyel kormány „homofób politikája” ellen, leszögezve, hogy a blokkban nincs helye olyan kerületeknek, amik nyíltan hirdetik magukról, hogy „LMBT-mentes zónák”. 

Az "LMBT-mentes zónák" (lengyelül: Strefy wolne od LGBT), vagy "LMBT ideológia-mentes zónák" olyan régiók, városok vagy városrészek Lengyelországban, amik nyíltan kijelentették, nem látják szivesen az LMBT-ideológiát, a felvonulások és egyéb ahhoz kapcsolódó rendezvények betiltása érdekében. 2020 júniusától az ország harmadát kitevő közel száz önkormányzat  Fogadott el olyan határozatokat, melyek miatt "LMBT-mentes zóna" elnevezéssel illetik őket.

“Az LMBTQI-mentes zónák emberiesség-mentes zónák, és nincsen helyük az Uniónkban… A törvény uralmának megsértését nem lehet tolerálni”

- jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. 

A bizottság uniós szintű jogszabályok szigorítását fogja javasolni a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények minden formája tekintetében. Javítani fogja a rasszizmus történelmi és kulturális okaival összefüggő ismeretekhez való hozzáférést, valamint koordinátort fog kinevezni, aki a rasszizmus elleni küzdelem összehangolásáért lesz felelős - közölte.

Navalnij, északi-áramlat földgázvezeték

Von der Leyen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével összefüggésben azt mondta, hogy az oroszországi Viborg és a németországi Greifswaldig között tervezett Északi Áramlat 2. földgázgázvezeték kiépítését nem lehet az orosz-európai egyetértés szimbólumának tekinteni.

A vezeték nem változtatja meg Oroszországot - jelentette ki.

Török-Görög konfliktus

Beszédében az uniós bizottság elnöke arra figyelmeztette Ankarát, hogy tartózkodjon szomszédjai "megfélemlítésének" minden kísérletétől. Törökország fontos szomszéd, és mindig is az lesz. A földrajzi közelség ellenére azonban az Európa és Törökország közötti távolság egyre növekszik. Noha Ankara több millió menekültet fogad be, ez nem igazolja a szomszédok megfélemlítésére tett kísérleteket.

"Tagállamaink, Ciprus és Görögország mindig számíthatnak Európa teljes szolidaritására. Megvédjük jogaikat az önállóság és a területi egység tekintetében"

- fogalmazott.

A kialakult feszültség csökkentésére csak egy út áll rendelkezésre: Ankarának tartózkodnia kell az egyoldalú fellépéstől és folytatnia kell a tárgyalásokat az időtálló megoldások, a stabilitás érdekében - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Klímavédelem

Kijelentette: szigorítani kell az EU 2030-ig megfogalmazott új környezetvédelmi, köztük a kibocsátáscsökkentési célkitűzésein. A jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kellene inkább csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátását.

A klímacélok elérhetőek, megvalósításuk azonban drasztikus változást követel az energiafelhasználás, a mezőgazdaság és a közlekedés terén is. A célok megvalósításhoz európai "hidrogénvölgyek" létrehozására van szükség az európai ipar, a járműgépgyártás megújítása, valamint a vidéki élet színvonalának javítása érdekében - mondta.

Von der Leyen szerint az általa felvázolt tervek megvalósítása Európa gazdasági és politikai túlélésének kulcsa.

(Reuters/MTI)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!