Kínai védelmi miniszter: „elviselhetetlen katasztrófa” lenne az USA-val folytatott háború
A kínai politikus mégsem volt hajlandó tárgyalni amerikai kollégájával
Kínai védelmi miniszter: „elviselhetetlen katasztrófa” lenne az USA-val folytatott háború

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 05.
Li Sangfu a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által megrendezett ázsiai csúcstalálkozón beszélt arról, hogy Kína elsősorban a párbeszédet támogatja a fegyveres konfliktus helyett.

A szingapúri találkozón a kínai védelmi miniszter elmondta, hogy Kína és az Egyesült Államok párhuzamosan is tud fejlődni és növekedni, hiszen a világ elég nagy mindkét ország számára.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Li azonban mindössze néhány nappal azután mondta mindezeket, hogy visszautasította, hogy találkozzon az amerikai kollégájával, hogy közvetlen tárgyalásokat és egyeztetéseket folytathassanak egymással.

“Kínának és az USA-nak különböző rendszere van és sok más területen is különbözik egymástól, de ez nem kell, hogy akadálya legyen annak, hogy közös tárgyalási alapot és közös érdekeket keressenek, és mélyítsék a kétoldalú kapcsolatokat és az együttműködést”

- mondta a kínai politikus.

Li arról is beszélt, hogy a Kína és az Egyesült Államok közötti esetleges háború vagy fegyveres összecsapás “elviselhetetlen katasztrófa lenne a világ számára”, ugyanakkor bírálta azokat az országokat (és kimondatlanul Washingtont is), amelyek a fegyverkezési versenyt hajtják, és beleavatkoznak más államok belügyeibe.

Az amerikai védelmi miniszter beszédében viszont sokkal kevésbé volt visszafogott, és kifogásolta, hogy Kína miért nem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni az USA-val, hiszen a párbeszéd “nem jutalom, hanem szükségszerűség”.

előfizetés

(Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!