Kilőtték két lábát, kezét és egy szemét: múlt héten is kétszer kicsúszott Izrael kezéből a Hamasz hírhedt katonai vezére
Eddig legalább 7 alkalommal próbálták meg likvidálni, mindig valahogy túlélte
Kilőtték két lábát, kezét és egy szemét: múlt héten is kétszer kicsúszott Izrael kezéből a Hamasz hírhedt katonai vezére

Forrás: Twitter/IDF

2021. 05. 19.
Lassan 25 éve próbálja likvidálni az izraeli hadsereg és titkosszolgálat a Hamasz terrorszervezet katonai szárnyának hírhedt parancsnokát. Muhammad Deif a támadásokban elveszítette a lábait, egy kezét és egy szemét is, ennek ellenére a múlt heti két kísérletet is túlélte. 

Az izraeli fejleményekről folyamatosan frissülő hírfolyamban tudósítunk, ezt itt érheti el.

Hida Zilberman, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerda reggel megerősítette a hírt, hogy

a hadsereg az elmúlt héten kétszer is megpróbálta likvidálni a Hamasz katonai vezetőjét, Muhammad Deifet.

Részleteket azonban nem közölt.

Habár a már 10 napja tartó összecsapásokban az IDF a Hamasz terrorszervezet tucatnyi vezetőjével végzett, ahogyan az infrastruktúráját is szüntelenül bombázza, a halálszekta csúcsvezetőit egyelőre nem sikerült kiiktatniuk. 

Legalább hétszer próbálták, mindig valahogy túlélte

Köztük van a legkeresettebb terrorista hadvezér, Muhammad Deif is, aki a Hamasz katonai szárnyát vezeti. Rengeteg merényletet maga tervelt ki, a múltban több buszrobbantást is közvetlenül hozzá lehet kötni. Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy Deif a legképzettebb katonai parancsnok az egész szervezetben. 

A múlt heti likvidálási kísérleteket megelőzően Izrael már legalább 5 alkalommal hajtott végre rajtaütést Deif tartózkodási helyén. Először 2001-ben, majd 2002-ben, amikor egyik szemét vesztette  a támadásban. 2003-ban is megpróbálták kiiktatni, sikertelenül.

2006-ban érte a legsúlyosabb támadás: két lábát és az egyik karját vesztette a robbantásban. De túlélte. 

2014-ben a gázai háború során ismét kísérletet tettek a kivégzésére, ám hajszál híján elmenekült, miközben a családja viszont a helyszínen maradt: a felesége és két kisgyermeke életét vesztette a támadásban. Izrael akkor úgy hitte, a terrorvezér is a halottak közt van, ám később kiderült - még mindig él. 

A Hamasz második számú vezetőjének otthonát is kilőtték

A mostani eszkalációban Deif mellett még a Hamasz második számú vezetője, Yahya Sinwar játszik központi szerepet az IDF szerint. Sinwar korábban raboskodott izraeli börtönben is, miután 1989-ben részt vett két izraeli katona elrablásában és kivégzésében. A "Khan Younis-i mészáros" névre hallgató terrorvezért végül egy fogolycsere keretében engedték szabadon 2011-ben. 

Szombat éjjel találat érte Sinwar otthonát is, ahonnan közvetlenül is intézte a terrorcselekmények stratégiai tervezését.

Sinwarhoz köthető egyébként a Hamasz katonai szárnyának és biztonsági szolgálatának megalakítása. Rengeteg terrortámadást hajtottak már végre a parancsnoksága alatt, számos palesztint végeztetett ki csak azért, mert az a vád érte őket, hogy kollaboráltak Izraellel. 

Most Sinwar a radikalizmusa ellenére az egyik leghangosabb képviselője annak, hogy legyen tűzszünet a Hamasz és Izrael között. Mindezt azután, hogy bő egy hét alatt több mint 3300 rakétát lőttek ki izraeli civilekre. 

(Times of Israel)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!