Kiderült: van olyan kérdés, amiben Orbán teljesen egyetért Zelenszkijjel - csak ez nem sokat javít a helyzeten
A miniszterelnök reggeli rádiós interjújában szóba került háború, amerikai pénzek és a magyar infláció
Kiderült: van olyan kérdés, amiben Orbán teljesen egyetért Zelenszkijjel - csak ez nem sokat javít a helyzeten

Facebook/Orbán Viktor

2023. 07. 14.
Ha azt csinálnánk, amit az ukrán elnök kér, akkor benne lennénk a harmadik világháborúban - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának ma reggeli adásában.

A kormányfő kiemelte, hogy abban az esetben, ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, az azonnali világháborút jelentene, "mert az azt jelenti, hogy akkor a NATO háborúban áll Oroszországgal". Éppen ezért nem támogatják az ukrán NATO-csatlakozást. Ugyanakkor - mint kiderült - akad egy valami, amiben a magyar kormányfő egyetért az ukrán elnökkel.

A beszélgetés itt hallgatható meg teljes terjedelmében:

A kérdés, amiben Orbán egyetért Zelenszkijjel

Orbán egyetért Volodimir Zelenszkijjel abban, hogy az Egyesült Államok az a szereplő, amely azonnal véget vethetne az ukrajnai háborúnak.

Hogy ez miért nem történik meg, azt senki sem tudja

- mondta Orbán. A kormányfő közölte azt is, hogy szerinte Ukrajna már elveszítette a szuverenitását, nincs pénze, saját hadiipara vagy saját katonai eszközgyártó képessége. "Pénzt is tőlünk kap, leginkább az amerikaiaktól" és hadieszközöket is - mondta.

Ha Amerika azt mondaná, hogy békét akar, állítsuk meg a háborút, legyen tűzszünet, kezdjünk tárgyalásokat, az holnap reggel bekövetkezne - mondta.

Amerika kérdését tovább fűzve a miniszterelnök rátért a külföldi politikai kampányfinanszírozások kérdéskörére.

Az amerikai pénzek: szuverenitáskérdés

Szerinte egyértelművé kell tenni, hogy "Magyarországon a külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak" és kiemelte, nem indokolatlan korrupcióról beszélni a baloldali pártok külföldi kampányfinanszírozása kapcsán, de ő a témát szuverenitáskérdésnek látja.

Ha a magyar törvényhozókat vagy a magyar főváros polgármesterét meg lehet vásárolni pénzzel, az azt jelenti, hogy ezek az emberek nem a magyar emberek érdekéből vezetik le a döntéseiket, hanem a külföldi megbízóik elvárása szerint járnak el. Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk szuverének - fogalmazott a kormányfő.

A magyar miniszterelnök a szóban forgó témák mellett beszélt még gazdasági kérdésekről, így kiemelten az inflációról. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy év végére - vagy még hamarabb - egyszámjegyű lehet a magyar infláció.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!