Két éven keresztül figyelte meg Merkelt dán kémek segítségével az Obama-kormányzat
Snowden szerint Biden mélyen érintett a botrányban
Két éven keresztül figyelte meg Merkelt dán kémek segítségével az Obama-kormányzat

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 31.
A dán hírszerzés az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) együttműködve 2012 és 2014 között a német kancellárról, illetve francia, svéd, és norvég tisztviselőkről gyűjtött információt.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Egy több európai hírügynökséghez is eljuttatott jelentés szerint az NSA számos európai vezető szöveges üzeneteihez és telefonbeszélgetéseihez jutott hozzá a dán hírszerzés segítségével – írja a BBC.

A dán védelmi miniszter, Trine Bramsen a Danmarks Radiónak nyilatkozva elmondta:

"A közeli szövetségesek lehallgatása elfogadhatatlan".

Az ügyben egyelőre sem a dán, sem az amerikai hírszerzés nem nyilatkozott.

Edward Snowden – aki még 2013-ban azt állította, hogy az NSA lehallgatja a német kancellár telefonját – Twitter-oldalán emlékeztetett, hogy akkoriban Joe Biden amerikai elnök volt az alelnök, így véleménye szerint

„mélyen érintett volt ebben a botrányban”. 

Snowden vádjait Fehér Ház akkor nem tagadta egyértelműen, de úgy fogalmaztak: Merkel telefonja akkor nem volt bepoloskázva, és a jövőben sem lesz.

(Hetek/BBC)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!