Keresztényellenességet és háborút hozhat az új amerikai kormány - Németh Sándor az elnökválasztásról
A Hit Gyülekezete vezető lelkésze az amerikai választásokról nyilatkozott Hit Rádiónak
Keresztényellenességet és háborút hozhat az új amerikai kormány - Németh Sándor az elnökválasztásról

Fotó: Bagi Zsófia

2020. 11. 26.
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze az amerikai elnökválasztással kapcsolatos vitáról, a Trump utáni korszakról, a keresztények helyzetéről és az új világrendről beszélgetett Király Tamással a Hit Rádió csütörtök déli élő műsorában.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Németh Sándort a közéleti kérdéseket is érintő interjúban az amerikai választáson felmerült csalásgyanús esetekről és Biden győzelmével kapcsolatban kérdezték, hogy vajon a kétes választásokon elért politikai eredmény ideológiai fordulatot is hoz-e az Egyesült Államok életében.

Negatív fordulat a tengerentúlon

A lelkész válaszában elmesélte, hogy gyermekkorában Amerika volt az álma, egy paradicsom, ahova minden vágya volt eljutni, de nem sikerült.  Amerika számára erősséget, megtartó erőt jelentett a kommunizmus ideje alatt. A tudat, hogy van egy olyan ország, ahol boldogok és szabadok az emberek. 

„Most ami zajlik az Egyesült Államokban nagyon nagy csalódást okoz nekem.”

Hozzátette, rendszeresen imádkozik Amerikáért, különösen a keresztényekért, mert tisztában van azzal, milyen fontos szerepet töltött be az Egyesült Államok az elmúlt 100 évben a világban.

Sajnálatos módon azonban lát olyan negatív fordulatot, váltást, amely sok és mély aggodalomra ad okot. 

A választások csak aláhúzták ezen aggodalom realitását. Trump támogatóinak 73 százaléka kételkedik Biden győzelmében és gondolja úgy, hogy elcsalhatták a választást. Köztük nem csak „vallásos bigottak vannak”, a liberálisok kifejezésével élve, hanem nagyon sok intelligens, értelmes, józan gondolkodású ember, húzza alá a Hit Gyülekezete vezető lelkésze az interjúban. 

Nagyon nem tetszik nekik az, ami az elmúlt hónapokban zajlik az Egyesült Államokban a választásokkal kapcsolatban, ahogyan az elnök ellen zajló törekvések sem, az elmúlt négy év során. 

Tény, hogy voltak választási csalások, visszaélések, csak az a kérdés, hogy rendszerszintű-e, vagy egyedi csalásokról van szó. Az egyedi csalásokat nagyjából mindenki elfogadja tényként 

„a rendszerszintűt szerintem nem lesz könnyű bizonyítani senkinek, sőt az ellenkezőjét fogják bizonyítani”

A Hetek pénteken megjelenő lapszámában exkluzív nagyinterjút olvashatnak a Trumpot is védő sztárügyvéddel, Alan Dershowitzcal. A cikk ezen a linken olvasható.

Trump támogatóinak nagy részét azonban nem fogják tudni meggyőzni, és nagyon sok Amerikát szerető emberben sem fogják tudni eloszlatni a gyanakvást, állítja Németh Sándor. Ez viszont szerinte komoly politikai válságot tud előidézni, és determinálhatja Biden regnálását is, mivel Amerika egyesítésére vonatkozó tervének előfeltétele lett volna egy tisztességes, átlátható választási győzelem.

Milyen Amerikát hozhat a Biden-kormány?

Ha a Joe Biden demokrata elnökjelölt által megnevezett új, kulcsfontosságú pozíciókra kijelölt személyek eddigi politikai irányvonalukat követik

„több háborúra, zaklatásokra, bizonyos társadalmak destabilizálására lehet majd számítani”.

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze szerint olyan személyek kerülnek pozíciókba, akik például az Arab Tavasz elindításában, megtervezésében döntő szerepet játszottak.

"Emlékezzünk Líbiára, Egyiptomra, a szíriai polgárháborúra, és az Iszlám Állam kialakulására, melyben ez jelentős szerepet játszott. Nem alulról jövő kezdeményezések, hanem külső befolyások játszottak döntő szerepet ebben. Ez a vonal fog folytatódni."

A Kínával szembeni politika is erősödni fog Németh Sándor szerint, mert Kína és az Egyesült Államok között folyik a legnagyobb küzdelem a világ fölötti hatalomért.

Ezt a küzdelmet Amerika már egyedül nem tudja megnyerni, ehhez szüksége van Európára.

Fel kell készülni arra, hogy különösen közép-kelet-európai országok igyekeznek majd Kínával is, Oroszországgal is más térségbeli országokkal is normális viszonyt tartani úgy, hogy közben az Unió részének és Amerika szövetségesének tartják magukat.

Az új vezetés azonban úgy tűnik, hogy nem lesz olyan toleráns és elfogadó ezzel kapcsolatban, mint a Trump-kormány. 

A lelkész rávilágított, hogy a magyar baloldal örvendezik, hiszen arra számítanak, hogy nemzetközi, baráti segítség jön. Érzik a gyökértelenségüket, mert ezek a pártok nem „őshonos pártok”. A Fidesz szerinte ügyesen megtalálta a magyar gyökereit és a magyar választópolgárokra építi a programját, az ellenzéknek viszont nemzetközi támogatásra van szüksége, amit eddig is megkapott Brüsszeltől, és valószínű, hogy az Egyesült Államok új kormányzatától is meg fogja kapni.

Katonai, kulturális, vallási konfliktusok jönnek

Trump nem robbantott ki új konfliktusokat, és az eddigieket is igyekezett mérsékelni. De ez a politika szerinte meg fog szűnni és egy sokkal inkább konfliktussal telibb, feszültebb időszak jön a következő években.

Az iszlámot, a különböző kultuszokat, vallásokat igyekeznek bizonyos politikai erők preferálni, hogy minél nagyobb társadalmi befolyásra tegyenek szert a nyugati, európai társadalmakban és az Egyesült Államokban is.

Ezen vallások térhódításával a kereszténységet visszaszorítanák, hogy csupán kulturális, folklorisztikus jelenségként maradjon meg a társadalmakban. 

Keresztény szempontból sem közömbös a választási eredmény, folytatja a lelkész. Hiba azt gondolni, hogy minden ugyanúgy megy tovább, ahogy eddig.

"Gondoljunk csak arra, hogy az Arab Tavasz kirobbanásakor mennyit szenvedtek a közel-keleti keresztények, tízezrével haltak meg. Az Obama kormányt nem érdekelte, közömbös volt. A keresztényellenesség jellemezni fogja a következő kormányzatot is."

Sokakat foglalkoztatott az a téma, hogyan lehet, hogy több keresztény vezető is "megprófétálta" Donald Trump győzelmét, ám az végül elmaradt. A Hetek pénteken megjelenő lapszámában Ruff Tibor teológus prófétálásról szóló írását olvashatják a témában. A cikk ezen a linken olvasható.

Ha prioritást kap a nemi diszkrimináció tilalma és ez a vallásszabadság felé emelkedik, akkor az amerikai kereszténység nem jól jön majd ki ebből. Ez a folyamat  a lelkész szerint Obama ideje alatt már elindult. Sok a kérdés és az aggodalom az amerikai keresztényekben ezzel kapcsolatban,

de mindent meg fognak tenni azért, hogy küzdjenek. 

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a keresztényeknek eljöhet-e olyan időszak, amikor a jogszabályok követése, lelkiismeretük megerőszakolását jelenti majd, így ellenállásra kényszerülnek, kijelentette: Amerikában ilyen még soha nem volt, csak az előszele megnyilvánult az Obama adminisztráció alatt. 

A kelet-európai keresztényeknek azonban nem szokatlan, folytatta Németh Sándor, "hisz 40 évig így éltük, mind a katolikusok, mind a független neoprotestáns-karizmatikusok."

Pontosan kellett értelmezni, mik azok a jogszabályok, amelyekkel ütközik a keresztény hit, és ilyen helyzetben mi azt az álláspontot képviseltük, hogy "inkább Istennek engedelmeskedünk, mint embernek." 

A jövőben úgy látja a családdal, a szexualitással és az abortusszal kapcsolatban várhatóak ilyen konfliktusok. Ezek nem mellékes, morális kérdések, hanem a keresztény hit lényegét képezik, és a keresztények kötelesek bátran képviselni álláspontjukat ezen ügyekben.

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!