Karszalagokkal jelezték a német parlamenti képviselők Covid-státuszát
Akik védettségi dokumentumot nem tudtak, vagy nem akartak felmutatni, a karzatra különítették el
Karszalagokkal jelezték a német parlamenti képviselők Covid-státuszát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 26.
Megalakult kedden Berlinben az új német szövetségi parlament (Bundestag), és ezzel elkezdődött Angela Merkel politikai pályafutásának utolsó szakasza. A törvényhozók koronavírussal kapcsolatos védettségi státuszát különböző színű karszalagokkal jelezték, a kellő dokumentációt felmutatni nem tudókat pedig a karzatra különítették el.

A Merkel-kormány a Bundestag alakuló ülése után ügyvezetőként dolgozik, és az új kormány megalakulásáig marad hivatalban.

A távozó kancellárnak 1990 óta először parlamenti mandátuma sincs, így a vendégeknek fenntartott karzatról figyelte a képviselők munkáját.

A közös kormányzásra készülő pártok - a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) - a tervek szerint november végéig fejezik be a koalíciós tárgyalásukat, és december második hetében választják meg a parlamentben kancellárnak a szociáldemokrata Olaf Scholzot.

A második világháború utáni 20. Bundestagban hét párt rendelkezik képviselettel és hat frakció működik. Minden korábbinál több, 736 tagja van - 27-tel több az előző ciklusban 709 fővel felállított rekordnál -, így továbbra is a világ második legnagyobb törvényhozó testülete a kínai Országos Népi Gyűlés után. Át is kellett építeni a székhely, a Reichstag üléstermét, hogy elférjenek.

Karszalaggal jelölték meg a képviselőket védettségük típusa szerint

A New York Times információi szerint Németország újonnan megválasztott szövetségi törvényhozói kedden másfél év után először üléseztek teljes létszámban és távolságtartás nélkül a történelmi Reichstag nagytermében.

A képviselők biztonsága érdekében a résztvevőknek igazolniuk kellett hogy oltottak, nemrég átestek a fertőzésen vagy a negatív lett a teszteredményük. Hogy ne kelljen többször felmutatniuk dokumentumaikat, piros, fekete és sárga karszalagokat kaptak, jelezve, hogy állapotukat ellenőrizték.

Piros karszalagot kapott, akinek van védettségi igazolványa, feketét, aki nemrég túljutott a koronavírus-fertőzésen, és sárgát, aki negatív Covid-tesztet mutatott be. 

Azok a törvényhozók, akik nem akarták bemutatni védettséget igazoló dokumentumaikat, a karzaton kaptak helyet.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!