Jichák Hercogot választották meg Izrael 11. elnökévé
A férfi 2018 óta a Szohnut, az egész világ zsidó diaszpóráját összefogó ügynökség elnöke, de korábban a parlamenti ellenzéket is vezette
Jichák Hercogot választották meg Izrael 11. elnökévé

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 02.
Jichák (Buzsi) Hercog volt munkapárti politikus lesz Izrael tizenegyedik államelnöke a hét év után leköszönő Reuven Rivlin utódja - jelentette a helyi közszolgálati rádió szerdán. Hercog 2018 óta a Szohnut, az egész világ zsidó diaszpóráját összefogó ügynökség elnöke, de előtte 2013-tól a szociáldemokrata Munkapárt vezetője és kormányfőjelöltje, s a parlamenti ellenzék vezetője volt.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Hercogra 87-en szavaztak a kneszet (izraeli parlament) választásra jogosult 120 képviselője közül, míg a másik induló, Mirjam Perec 26 voksot szerzett a honatyák körében.

A 60 éves Hercog édesapja, Háim Hercog Izrael hatodik államfője volt 1983 és 1993 között. Nagyapja, Jichák HaLevi Hercog  1936-től 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt.

Megválasztása utáni első beszédében Hercog kijelentette, hogy hidakat akar építeni az izraeli társadalom csoportjai, valamint Izrael és a zsidó diaszpórák között, ösztönözni kívánja  a vállalkozói szellemet, küzdeni fog az antiszemitizmus és az Izraellel szembeni gyűlölet ellen, és mindent megtesz, hogy megőrizze az ország demokratikus alapjait.  

Izraelben az államelnök főként reprezentatív feladatokat lát el szertartásokon és ünnepségeken, de a parlamenti választások után ő nevezi meg és kéri fel kormányalakításra az általa koalíció megalakítására legesélyesebbnek ítélt jelöltet, és ő dönt a kegyelmi kérvényekről is.

A szavazáson alulmaradt jelölt, Mirjam Perec pedagógus szinte mindenben Hercog ellentétét jelentette:

ő lett volna az első női államfő, marokkói származású, azaz szefárd, szemben Hercog askenázi felmenőivel, vallásos életet él a júdea-szamáriai Givat Zeév településen, miközben volt vetélytársa szekuláris.

A képviselők körében folytatott kampányában Perec az utóbbi években egymással kibékíthetetlennek tűnő táborokra szakadt izraeliek egységbe ötvözését ígérte. Az iskolaigazgató-tanárnő 2019-ben megkapta az Izrael-díjat életmű kategóriában, miután hat gyermekéből két katonafia esett el, az egyikük Libanonban, a másikuk a Gázai övezetben.

Az izraeli közrádió híradása szerint a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt egységesen Perec támogatása mellett döntött, de a jobboldali pártok, s köztük a Benjámin Netanjahu vezette Likud is szabad szavazást engedélyezett képviselői számára a volt baloldali politikus-jelölttel kapcsolatban is.

Jichák Hercog július 9-én költözik át tel-avivi otthonából a jeruzsálemi elnöki rezidenciába, hogy megkezdje hétéves hivatali időszakát.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!