Izraelben a napokban elérte a nullát a napi koronavírus-halálesetek száma
A lakosság 58 százaléka mindkét védőoltást megkapta már
Izraelben a napokban elérte a nullát a napi koronavírus-halálesetek száma

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 26.
Tíz hónap óta először nem jelentettek új COVID-19-hez köthető haláleseteket Izraelben az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint. A pénteken nyilvánosságra hozott adatokban a halottak száma változatlan maradt az előző napihoz képest. Legutóbb június 29-én nem rögzítettek új halálesetet.

A minisztérium közölte, hogy a csütörtökön végrehajtott 35 027 tesztből 129 új fertőzést rögzítettek, a pozitív tesztek arány 0,4 százalék lett. Az aktív fertőzések száma tovább csökkent, 1897-re, 160 beteg súlyos állapotban volt, köztük 97 lélegeztetőgépen. Azonban aznap senki nem halt meg koronavírusban.

Azóta a napi halottak száma 1-2 körül mozog.

Izraelben a napi halálozási és a fertőzöttségi ráta meredeken esett vissza a járvány január végi tetőzése óta, mely a hatékony oltási programnak köszönhető. 

Csütörtökön a zsidó állam újabb a mérföldkövet ért el: több mint 5 millió ember kapta meg mindkét védőoltást.

Kicsivel kevesebb, mint a lakosság 58 százaléka, azaz 5,374,276 oltatta be magát teljesen eddig a zsidó államban. Izrael múlt decemberben indított oltási programja, amely a Pfizer-BioNtech kétlövéses oltáson alapszik, továbbra is legmagasabb oltási arányt tartja a világon.

Az országban hamarosan elindul a 12-15 évesek oltása is, amint erre az illetékes amerikai szervezet megadja az engedélyt. Az izraeli egészségügyminiszter szerint

amint ezt a korosztályt is beoltják, el fogják érni a nyájimmunitást, és fiatalabb gyermek oltására már nem lesz szükség. 

Az egészségügyi minisztérium hét országgal (Ukrajna, Etiópia, Brazília, Dél-Afrika, India, Mexikó, Törökország) kapcsolatban utazási figyelmeztetést adott ki, mivel arra utaló jeleket találtak, hogy az oltásoknak jobban ellenálló vírusmutánsok is jelen lehetnek ott. 

A beoltott és a víruson már átesett izraelieket is arra kérték, kerüljék a szükségtelen utazásokat. 

Elkezdtek bezárni a koronavírus osztályok

Bezárták a beersevai Soroka-University Medical Center koronavírus intenzív osztályát egy évvel és egy hónappal megnyitása után, annyira lecsökkent az ápoltak száma.

A bejelentés előtt egy héttel a Hadassah-University Medical Center szintén bezárta utolsó koronavírus-osztályát is. A kórház több koronavírus-fertőzöttet látott el a járvány alatt, mint bármelyik másik izraeli egészségügyi intézmény. 

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!