Itt Netanjahu nagy esélye a viszatérésre: november elsejére ismét választásokat írtak ki Izraelben
Az átmeneti kormány vezetését addig is Jaír Lapid veszi át Naftali Bennettől
Itt Netanjahu nagy esélye a viszatérésre: november elsejére ismét választásokat írtak ki Izraelben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 30.
Feloszlatta magát az izraeli parlament, a kneszet, november elsejére írták ki a parlamenti választásokat az országban - jelentette a helyi média csütörtökön.

Kudarcot vallott az ellenzéknek az ultraortodox pártok kérésére tett kísérlete az október 25-i időpont megszavazásához, és 57-47 arányban a koalíció javaslatát, a november 1-jét fogadták el.

A 120 képviselő többsége, 92-en ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végső, harmadik változatát is, és éjféltől a koalíciós megállapodás rotációs egyezségének megfelelőn átmeneti kormány élén

Jaír Lapid, a centrista Van jövő párt vezetője átveszi a kormányfői hivatalt Naftali Bennettől.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök bejelentette, nem indul a soron következő választásokon. Miniszterelnökként mondott utolsó beszédében Bennett bejelentette azt is, hogy lemond pártja, a Jamina vezetéséről.

A Jamina új vezetője Ajelet Saked belügyminiszter lett.

"Lojális katona maradok"

- fogalmazott Naftali Bennett.

Az izraeli képviselőknek szerda este kellett volna szavazniuk a  parlament feloszlatásáról, de élénk belviták miatt egy nappal elhlasztották a voksolást. A The Times of Israel című lap által idézett felmérések szerint - Benjamin Netanjahu és pártja nyerheti majd a választásokat azzal, hogy 58 bársonyszéket nyer el a kneszetben.

A már Saked vezette Jamina szerda este már közölte is, hogy támogatna egy jobboldali Netanjahu-kabinetet.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!