hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két év, négy választás: Netanjahut most belülről is próbálják megfúrni
A miniszterelnök személye a vízválasztó az izraeli politikában
Két év, négy választás: Netanjahut most belülről is próbálják megfúrni

Fotó: AP / Sebastian Scheiner

2021. 02. 11.
Hat hét, és Izrael újra választ. Közben újraindult Benjamin Netanjahu korrupciós pere is, ami, ha nem sikerül a halasztás, meghatározó kampánytéma lesz. Bibi legesélyesebb kihívói viszont ezúttal vele egy oldalról jönnek, és le is győzhetik. A külső nyomás is egyre erősebb, így nagy szükség volna az egységre a kormányban. Körkép.

Két éven belül ez lesz a negyedik választás, aminek nekifutnak az izraeliek. A kérdés viszont nem az, hogy a jobboldal vagy a baloldal kapja-e a több szavazatot, hanem sokkal inkább az, hogy a Netanjahut támogató vagy a Netanjahuval szemben álló blokk lesz-e képes kormányt alakítani. A miniszterelnök kihívói ugyanis ezúttal nemcsak balról, hanem a Likudon belülről is jönnek.

Belső törésvonalak

Az Új Remény párt vezetője Gideon Szaár Zeév Elkinnel együtt a Likudból lépett ki, és mindkét politikus nagy meglepetést okozott ezzel az izraeli közéletben. Szaár korábban szolgált oktatásügyi miniszteri és belügyminiszteri poszton is Netanjahu különböző kormányaiban, Elkin pedig nem sokkal ezelőttig Netanjahu egyik legszorosabb politikai szövetségesének számított a Likudon belül. Ráadásul népszerűek is, így könnyen lehet, hogy komolyan árthatnak a miniszterelnöknek. Ennek ellenére viszont nagy hiba volna elkönyvelni, hogy a korrupciós perbe fogott Netanjahu nem győzhet márciusban.

Már csak azért is, mert a közvélemény-kutatások szerint sem a Netanjahut támogató, sem a vele szemben induló blokk nem fogja tudni megszerezni várhatóan a 61 parlamenti helyet, ami az egyszerű többséghez kell. A Likud, amely a legnagyobb parlamenti pártnak számít, nagyjából 30 helyre számíthat az elemzők szerint, őket követi Jair Lapid Jes Atid pártja, amely valószínűleg 17 parlamenti helyet nyerhet meg. A harmadik legerősebb párt az Új Remény (Gideon Szaár és Zeév Elkin új pártja), amely 13-14 parlamenti helyet szerezhet meg 39 nap múlva, március 23-án, ha beigazolódnak a közvélemény-kutatások becslései. Így szokás szerint, az új kormány, legyen akár Netanjahu mellett vagy vele szemben, csak úgy állhat fel, ha koalíciót hoz létre, amelyben a bejutási küszöbhöz közel becsült kisebb pártoknak is fontos szerep jut.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!