hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Szörnykoalíció” Netanjahu ellen
Szakadár jobboldaliak menthetik a bukott baloldalt
„Szörnykoalíció” Netanjahu ellen

Az „anti-Bibi”-koalíció valódi vezetője a baloldali-szekuláris Jair Lapid.(Fotó: AP / Oded Balilty)

2021. 03. 18.
Két éven belül a negyedik választásra kerül sor Izraelben, látszólag ugyanazokkal a szereplőkkel, akikkel az eddigi patthelyzetek egymás után kialakultak. Közelebbről nézve azért árnyaltabb a kép. Az eddigi választások is referendumnak számítottak az utóbbi évtizedek legnépszerűbb és legsikeresebb izraeli miniszterelnökéről, Benjamin Netanjahuról. Most sincs ez másként, kiegészülve azzal, hogy a szavazáson az állampolgárok az elmúlt egy év járványügyi válságkezeléséről is véleményt mondhatnak.

Izrael ugyan világelső a beoltottság tekintetében, ám ez nem hatja meg Netanjahu ádáz kritikusait, akik a felelősség terhe nélkül – ismerős, ugye – osztogatják a tanácsaikat, hol szigorúbb zárlatot, hol gyorsabb nyitást sürgetve.

A három jobboldali kihívó közül Avigdor Liberman közvetlenül felelős az eddigi három választás közül legalább az első kettő eredménytelenségéért, miután pártjával nem volt hajlandó csatlakozni a Likud vezette koalícióhoz. Naftali Bennett is eredetileg a miniszterelnök szövetségese volt, ám miután otthagyta az addig általa vezetett Zsidó Otthon pártot, 2019 tavaszán nem jutott be új pártjával a kneszetbe, és ezzel megfosztotta Netanjahut a kormánytöbbségtől. Utána Bennett ellenzékbe vonult, és onnan jelentette be, hogy pályázik az Új Jobb párt vezetőjeként a miniszterelnöki posztra. Libermannal ellentétben azonban nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy esetleg Netanjahuval is összefogjon. Kérdés, miként valósulhatna ez meg, miután a miniszterelnök kizárta azt, hogy olyan rotációs megállapodást kössön Bennettel, mint korábban Benny Gantz-cal. 

Hiába zsugorodott össze az elmúlt években a baloldal, a jobboldali Netanjahu-gyűlölők életben tartják a bukott politikusok visszatérésének lehetőségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!