Mégis újra választ Izrael? Netanjahu és Ganz nagyon nincs egy hullámhosszon
Szerdán szavaznak a kneszet feloszlatására és az előrehozott választások kiírására vonatkozó javaslatról
Mégis újra választ Izrael? Netanjahu és Ganz nagyon nincs egy hullámhosszon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 01.
Megszavazhatják szerdán a kormány elleni bizalmatlansági indítványt Izraelben a kormány két fő koalíciós pártja, a jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér között egyre élesebbé váló ellentétek nyomán - jelentette az izraeli média kedden. Amennyiben ez megtörténik, feloszlik a kneszet, és újabb választások jönnek.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az izraeli költségvetéssel kapcsolatos viták miatt pár hónapja felvetődött már, hogy másfél éven belül negyedszer járulhatnak az izraeli polgárok a választási urnák elé. A veszély azonban akkor ideiglenesen elhárulni látszott. Az alapvető probléma azonban, azaz a felemás összetételű jobboldali-centrista kormány és két miniszterelnöke közötti surlódást nem sikerült megoldani.

Az utóbbi napokban különösen elmérgesedett a viszony, és nyilatkozatháború dúl a két kormányzó párt között: a Likud azzal vádolja a Kék-Fehért, hogy újabb választások felé sodorja az országot, a Kék-Fehér pedig azzal vádolja a Likudot, hogy Benjámin Netanjahu személyes, "bűnügyi vádlotti helyzetéből fakadó érdekei" és nem az ország sorsának javítása vezénylik tetteit.

A bizalmatlansági indítvány első olvasata szerdán kerül terítékre, és további négy szavazáson kell átmennie, mielőtt ténylegesen új választások kiírására kerülne sor. 

Kék-Fehér: Netanjahu túszul ejtette a költségvetést

A vita konkrét tárgya a 2021-es költségvetés, amit a Likudhoz tartozó Jiszrael Kac pénzügyminiszter a Kék-Fehér szerint szándékosan, Netanjahu utasítására nem készített el, és ezzel további gazdasági bizonytalanságot okozott a koronajárvány miatt eleve nehéz helyzetben.

A Likud és a Kék-Fehér pártok közötti koalíciós egyezmény szerint a koalíció felbomlása esetén Ganz vezeti az átmeneti kormányt a következő választásokig, kivétel akkor, ha a költségvetés meg nem szavazása miatt omlott össze a kormány.

A Kék-Fehér azzal vádolja Netanjahu-t, hogy  nem akarja egyezményüknek megfelelően átadni a miniszterelnöki széket jövő novemberben Ganznak, és azért nem engedi a költségvetés elkészítését a következő évre, hogy felhasználja ezt a "kilépési lehetőséget" a koalícióból.

Netanjahu: az ellenzék felesleges újabb választásokat akar

Az utóbbi napokban a Likud és a kormányfő már előzetesen a centrista partnert vádolta az újabb, két éven belül már negyedik előrehozott választások miatt, mert Ganzék szerintük azt fontolgatják, hogy szerdán megszavazzák a költségvetés halogatása miatt Jaír Lapid centrista Van Jövő (Jes Atíd) pártjának bizalmatlansági indítványát.

„Az ellenzék megpróbálja felesleges választásokba húzni Izrael Államot. A Likud a választások ellen és az egység mellett fog szavazni”

– nyilatkozta az izraeli miniszterelnök, felszólítva Ganzot, hogy az ország érdekét nézve szavazzon ő is az indítvány ellen. Netanjahu hozzátette, most a biztonság, az újabb békeszerződések és a járványkezelés kell, hogy prioritást élvezzen.

Helyi politikai szakértők szerint Netanjahu időhúzásra játszik, mert csak márciusban szeretné feloszlatni a jelenlegi kneszetet, hogy júniusban legyenek a választások, amikor már az ország lakóinak jelentős részét beoltották a koronavírus ellen, és számára kedvezőbb lesz a közhangulat.

A kormánykoalícióban szintén részes Munkapárt két minisztere bejelentette, hogy szerdán megszavazzák Lapíd indítványát.

„A kölcsönös vádaskodások és a tehetetlenség helyett jobb, ha feloszlatják a Kneszetet és most írnak ki új választásokat”

 – írta Amir Peretz a Ganz-koalíció gazdasági minisztere a Twitteren. 

Beni Ganz védelmi miniszter egyelőre nem döntött pártjának álláspontjáról, mert igen rosszul állnak a közvéleménykutatások szerint, és a következő fél évben esetleg javíthatnak helyzetükön. Nélkülük a kneszet jelenlegi erőviszonyai szerint nem lehet többsége a bizalmatlansági indítványnak.

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!