Iráni rakéta csapódott izraeli hajóba az Arab-tengeren
Ez idén a második hasonló incidens, ami mögött izraeli biztonsági szakértők Teheránt sejtik
Iráni rakéta csapódott izraeli hajóba az Arab-tengeren

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 03. 26.
Iráni rakétát lőttek ki egy Indiából Tanzániába tartó izraeli tartályhalyóra csütörtökön. A járműben jelentős károkat okozott a becsapódás az Arab tengeren. Az incidens izraeli biztonsági szakemberek szerint azt jelentheti, hogy Irán további izraeli hajók ellen is hasonló támadást tervezhet.

A haifai TX Management tulajdonában levő hajó folytatja útját India felé, ahol is felmérik majd a károk teljes mértékét.

Nem ez az első eset, hogy Irán hasonló akciót vitt véghez: idén februárban ugyanis a perzsa országnak tulajdonított rejtélyes robbanás rázta meg a szintén izraeli tulajdonban levő MV Heios Ray tartályhajót az Ománi-öbölben.

"Folytatnunk kell a nyomozást, de biztosan kijelenthetjük, hogy Irán igyekszik kárt okozni az izraeli infrastruktúrának, és fájdalmat okozni az izraeli állampolgároknak" - nyilatkozta akkor Benny Gantz védelmi miniszter. A hajó Iránhoz való közelsége az eset során megerősítette a gyanút Teherán szerepével kapcsolatban, tette hozzá.

A hónap elején Ali Rabiee iráni kormányszóvivő azt mondta, hogy Irán "a nyílt tenger biztosítására törekszik", amely az izraeli hajók potenciális veszélyeztetésére utalhat. A Helios Ray elleni támadásban való esetleges iráni érintettségre azonban nem reagált.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!