Hogyan élik meg az európaiak a járványhelyzet mindennapjait?
Most minden túlélő üzemmódban zajlik
Hogyan élik meg az európaiak a járványhelyzet mindennapjait?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 11. 27.
A hazai korlátozó intézkedéseket és az ezzel járó változásokat a saját bőrünkön érezzük – de kíváncsiak voltunk, mi a helyzet más európai sorstársainkkal: ki hogyan éli meg a COVID-okozta kényszerhelyzetet? Kinél szigorúbb, kinél enyhébb intézkedések vannak, a munkahelyi bizonytalanságot és a társas kapcsolatok hiányát viszont egyöntetűen nehezen élik meg megszólalóink. Bizakodnak azonban, hogy a vakcina megjelenésével lassan minden visszatérhet a normalitás medrébe. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Németország

A Németországban novemberben bevezetett intézkedések sok átfedést mutatnak a magyarországi korlátozásokkal – azzal a különbséggel, hogy a szigorítás különböző mértékű az egyes tartományokban. Így lehetséges, hogy Szászországban a könyvtárak továbbra is nyitva tarthatnak, és Berlinben az állatkert szabadtéri részei továbbra is várják a látogatókat, míg máshol ezek az intézmények is zárva tartanak. 

„Bár a kórházakban vannak még szabad ágyak és lélegeztetőgépek, ha a fertőzöttek száma továbbra sem csökken, akkor a Robert Koch-Institut szerint a kórházak kapacitásaik határához érkezhetnek. Többen reménykednek, hogy az oltóanyag megjelenésével kezelhetőbbé válik a helyzet év elejétől” – mondja el Dóra, aki már több éve kint él Németországban. Hozzátette, örül neki, hogy a közvetlen környezetében senki nem fertőződött meg ezidáig, azonban egyre több ismerősén kellett már gyorstesztet elvégezni.

„Jelentős változás tavaszhoz képest, hogy most lehet istentiszteleteket tartani – természetesen az előírások betartásával –, ami többünket szintén reménnyel tölt el.

Sokan várják már, hogy minél hamarabb vége legyen a vírus okozta felfordulásnak, és visszatérjenek a dolgok a normalitásba.”

Horvátország

„Én személy szerint – bevallom – elég szkeptikus voltam a járvánnyal kapcsolatban a tavaszi időszakban, úgy gondoltam, valami összeesküvés van a háttérben: nagyon szigorú lezárások voltak, ugyanakkor az embereknek csak a töredéke fertőződött meg” – számol be őszintén lapunknak a horvát fővárosban élő Marina. „Utólag látom, hogy mindezt azzal a szándékkal tették, hogy megmentsék a nyári turistaszezont.

Azóta egyre több ismerősöm fertőződött meg, sajnos ketten közülük életüket is vesztették.

Rá kellett jönnöm ezeken a példákon keresztül, hogy a vírus valóban nagyon ragályos, és nehéz megállítani a terjedését. Ugyanakkor még mindig vannak olyanok, akik hazugságnak vélik az egészet. Talán nem tapasztalták meg a fertőzés következményeit a közvetlen környezetükben, vagy egyszerűen nem akarják elismerni, hogy tévedtek.”

A korlátozó intézkedések kapcsán Marina elmondta, náluk ezidáig elég „laza” szabályokat vezettek be – nyilván védeni próbálták az amúgy is megviselt gazdaságot. A fertőzöttek száma azonban egyre csak emelkedik, így megszólalónk azt sem tartja kizártnak, hogy előbb-utóbb teljes lezárást vezetnek be. 

„A bárok, éttermek bezártak, legfeljebb 25 fő gyűlhet össze istentisztelet céljából – egyéb társas összejöveteleken 10 fő a limit. Az egészségügyi ellátás továbbra is tartja a frontot, annak ellenére, hogy nincsenek könnyű helyzetben.” A horvát hölgy megjegyezte: a média csak rátesz egy lapáttal a helyzetre azzal, hogy igyekszik mindent a valósághoz képest még rosszabb színben feltüntetni. 

„Sokan elvesztették a munkájukat, ezért az emberek kétszer meggondolják, mire költenek – nyilván ennek a hatása a gazdaság állapotán is meglátszik. A kisvállalkozások nem tudnak sokáig fennmaradni, ha nincs munka. Nyáron és ősszel a legtöbb kisvállalkozó – engem is beleértve – a tavaszi kiesést igyekezett pótolni.

Most minden túlélő üzemmódban zajlik.”

Marina azonban pozitív fejleményeket is lát az elmúlt időszakban: a kikényszerített digitalizációnak köszönhetően sok minden szervezettebben és hatékonyabban működik.

„Ezeket a lépéseket már évekkel korábban meg kellett volna lépni – végül a járványhelyzet eszközölte ki a változást.”

Olaszország

„A gazdaság nagyon nagy bajban van, különösen a szolgáltatói és turisztikai szektorok. Olaszország nagy része a nyári és téli turizmusból él, rengeteg embert foglalkoztatnak ezek az ágazatok. A munkanélküliek száma nő, a nagyvárosokban a társadalmi feszültségek erőszakos megnyilvánulásokba torkollanak” – számol be a Heteknek taljánországi megszólalónk. 

Arra a kérdésre, személyesen az ő életét hogyan befolyásolja a járványhelyzet, azt válaszolta: munkája miatt ingázhat különböző települések között, azonban a másik városban élő családtagjaival már nem találkozhat, ami – olasz család lévén – nehezen érinti őket. A tavaszi időszakban egy barátját is elvesztette, aki a vírus áldozata lett, a jövőre nézve azonban bizakodó:

„elviseljük a kellemetlenségeket abban a reményben, hogy mindennek hamarosan vége lesz, és visszatérhetünk korábbi életünkhöz.”

További, európai országokból érkezett beszámolókat a legfrissebb lapszámunkban olvashatnak.

hetek
Előfizetői nyereményakció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!