Hatalmas áttörés: belélegezhető oxigént állított elő a Mars légköréből a NASA
A Perseverance marsjáró által előállított "levegő" 10 percnyi lélegzésre lenne elegendő
Hatalmas áttörés: belélegezhető oxigént állított elő a Mars légköréből a NASA

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 23.
A NASA a marshelikopter-reptetés után újra történelmet írt, Perseverance marsjárójának ugyanis sikerült a Vörös bolygó vékony, széndioxidban dús légköréből egy kis belélegezhető oxigént előállítania. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, április 19-e hétfőn reggel sikeres repülést végzett a NASA Perseverance Mars-járója fedélzetén érkezett Mars-helikopter, az Ingenuity. Az eszköz első útja 40 másodpercig tartott, mely során háromméteres magasságba emelkedett, fotókat és nagy felbontású videót készített.

A Mars-helikopter az első ember alkotta eszköz, amely másik bolygón repülést végzett. Nem ez volt azonban az expedíció legjelentősebb történelmi eseménye.

Nagy lépés az emberiségnek 2.0

A Perseverance fedélzetén lévő kenyérpirító méretű kísérleti eszköz, MOXIE, (a Mars oxigén helyszíni erőforrás-felhasználási kísérlet) teljesítette a feladatot. A tesztre április 20-án, a 60. marsi napon került sor.

Az oxigén elkülönítése és tárolása a Marson kiemelten fontos, a rakéták és az űrhajósok szempontjából is.  Az ilyen eszközök egy napon majd belélegezhető levegőt is biztosíthatnak majd.

"Ez a kritikus első lépés a marsi szén-dioxid oxigénné történő átalakításában"

- mondta Jim Reuter, a NASA munkatársa.

„A MOXIE előtt még több feladat áll, de ennek a technológiai bemutatónak ígéretesek az eredményei, ahogy tovább haladunk azon célunk felé, hogy egy nap embereket láthassunk a Marson.

Az oxigén nemcsak a lélegzéshez fontos. A rakéta-hajtóanyag is oxigénre szorul, a jövőbeli expedíciók pedig attól függenek, hogy a Marson tudunk-e üzemanyagot előállítani a hazautazáshoz. "

Kétórás bemelegítés után MOXIE 6 gram oxigén előállításába kezdett óránként. Egy óra múlva a széndioxid dús légkörből 5,4 grammnyi oxigént tudott előállítani, ami egy egészséges asztronautának 10 percig elegendő levegőt biztosít.

A rakétáknak ahhoz, hogy a jövőben négy űrhajóssal fel tudjanak szállni a marsi felszínről, megközelítőleg 7 tonnányi üzemanyagra, és 25 tonnányi oxigénre lenne szüksége. A Marson élő és tevékenykedő asztronautáknak jóval kevesebb is elég a lélegzésre. Egy évre elég lenne számukra mindössze egy tonnányi oxigén.

Huszonöt tonna oxigén szállítása a Földről a Marsra nehéz feladat lenne, ezzel szemben az egy tonnás oxigénátalakító szállítása - a MOXIE nagyobb, erősebb verziója, amely képes megtermelni ezt a 25 tonnát - sokkal gazdaságosabb és praktikusabb.

A marsi atmoszféra 96 százalékban széndioxidból áll, mely molekulák egy szén és két oxigén atomból állnak össze. A MOXIE ezeket a molekulákat bontja fel körülbelül 800 celsius fokos hőmérsékleten.

(NASA/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!