Harci idegmérget találtak az orosz ellenzék vezérének szervezetében
Nemzetközi felháborodást okozott Alekszej Navalnij megmérgezése
Harci idegmérget találtak az orosz ellenzék vezérének szervezetében

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 02.
A Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében, a német hadsereg (Bundeswehr) egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték - közölte szerdán a német szövetségi kormány.

"Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett"

- áll a közleményben, amely szerint a német "szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást". Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre - tették hozzá.

A kormány a külügyminisztérium révén tájékoztatja Németország európai uniós és NATO-partnereit a Berlinben ápolt orosz politikus toxikológiai vizsgálati eredményeiről, és tárgyalásokat kezd a "megfelelő közös reakcióról" - közölték, hozzátéve, hogy a külügyminisztérium Oroszország berlini nagykövetét is tájékoztatja a Bundeswehr laboratóriumában elvégzett vizsgálatok eredményeiről.

A kormányban külön megbeszélést tartottak az ügyről Angela Merkel kancellár, Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter, Heiko Maas külügyminiszter, Horst Seehofer belügyminiszter, Christine Lambrecht igazságügyi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter és Helge Braun kancelláriaminiszter részvételével.

A közlemény szerint a Bundeswehr specialistáinak vizsgálati eredményeiről tájékoztatják Alekszej Navalnij feleségét és kezelőorvosait, valamint a szövetségi parlament (Bundestag) frakcióit is, és feleszik a kapcsolatot a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW), amelynek tiltólistáján szerepel a Novicsok.

Angela Merkel külön sajtónyilatkozatban is bejelentette, hogy a Bundeswehr szakértőinek megállapításai alapján Alekszij Navalnij minden kétséget kizáróan mérgezéses támadás áldozatául esett a hazájában. Az orosz ellenzék vezető alakját "el akarták hallgattatni" - húzta alá a német kancellár.

A "gyilkossági kísérlet" körül "nagyon súlyos kérdések" vannak, amelyekre "csak az orosz kormány tud választ adni, és meg is kell adnia ezeket a válaszokat"

- mondta Angela Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer és Heiko Maas közös sajtónyilatkozatban tájékoztatott a fejleményekről. A védelmi miniszter a többi között elmondta, hogy a mintákat a Bundeswehr egy tudományos intézetében elemezték, amely az OPCW németországi referencia-laboratóriumaként működik, és fő feladata a lakosság védelme a vegyi fegyverektől. A külügyminiszter ismertette, hogy szerdán ismét bekérették a tárcához a berlini orosz nagykövetet egy "rendkívül sürgető megbeszélésre", amelyen ismertették, hogy a német kormány elvárja az orosz hatóságoktól az eset minden részletre kiterjedő és átláthatóan végzett feltárását és az elkövetők felelősségre vonását.

Hozzátette: az EU-s és a NATO-partnerekkel egyeztetendő válaszlépésekről annak függvényében döntenek, hogy miként teljesülnek ezek az elvárások.

Oroszország bizonyítékot vár

Oroszország nem kapott új információt Németországtól Alekszej Navalnij ügyében - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek, miután a német kormány szerdán bejelentette, hogy az orosz ellenzéki politikus szervezetében a Novicsok néven emlegetett harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország továbbra is választ vár a német rendvédelmi szervektől az orosz főügyészségnek a Navalnij-üggyel kapcsolatos információigénylésére.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a német állítást bizonyítékokkal kell alátámasztani, és utalt rá, hogy a brit hatóságok ezt a 2018-as Szkripal-üggyel kapcsolatban nem tették meg. Egyben kifejezte Moszkva készségét az igazság feltárására.

Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója a Twitteren ezt írta:

"Egyedül az államnak (a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak - FSZB-nek - és a katonai hírszerzésnek - GRU-nak) lehetett hozzáférése a Novicsokhoz. Ez felette áll minden ésszerű kételynek."

Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült informátorra hivatkozva azt írta, hogy az orosz főügyészség egyebek között arról kért felvilágosítást, hogy miféle és milyen dózisokban adagolt gyógyszerekkel kezelik Navalnijt, és hogy javult-e az állapota. Az orosz fél arra is választ vár, hogy milyen kezelést kapott a politikus akkor, amikor Omszkból a berlini Charité klinikára szállították.

Az orosz fél emellett afelől is érdeklődött, hogy milyen eredménnyel zárultak a német orvosok által elvégzett vizsgálatok, és a páciens vérében találtak-e kolinészteráz-gátlót, méreganyagot vagy nehézfémeket. A TASZSZ úgy tudja, hogy a főügyészség kérvényében mintegy 20 kérdés szerepelt.

A TASZSZ egy ugyancsak névtelenül nyilatkozó forrása szerdán megismételte, hogy az ügyben a belügyminisztérium által elindított vizsgálat keretében orosz szakértők Navalnijnak sem a mintáiban, sem pedig a tárgyain nem találtak mérgező, vagy erős hatású anyagot.

Putyin egyik legismertebb bírálója

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai megállapították, hogy az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek működését gátló anyagot juttathattak a szervezetébe.

Legutóbb - augusztus 28-án - azt közölték, hogy tünetei enyhülnek és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig intenzív osztályon ápolják, mesterséges kómában tartják és nem tudják kizárni, hogy súlyos mérgezése maradandó hatásokkal jár.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető felszámolását célzó törekvéseket összefogó OPCW 2019 novemberében vette fel az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsokot a tiltólistájára. A döntés előzménye Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal megmérgezése Novicsokkal. London az orosz hatóságokat vádolta a mérgezéssel. Moszkva visszautasította, hogy köze lenne a történtekhez. A volt hírszerző és lánya túlélte a 2018-as mérgezést.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!