hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmérgesedett indulatok Oroszországban: a Navalnij ügy háttere és következményei
Börtönbüntetéssel próbálják meg elhallgattatni Alekszej Navalnijt
Elmérgesedett indulatok Oroszországban: a Navalnij ügy háttere és következményei

Navalnij ellen a 2010-es évektől rendszeresen folytak büntetőeljárások. Ezúttal letöltendő börtönbüntetést kapott. (Fotó: AP)

2021. 02. 03.
Százmilliós megtekintésen jócskán túl jár az a videó, amelyet Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista készített a Putyinnak tulajdonított kastélyról, az azt körülvevő épületkomplexumokról, és az orosz elnök amúgy szigorúan titkolt magánéletéről. A videó publikálását rendkívüli ütemérzékkel közvetlenül letartóztatása utánra időzítette.

A tiltott idegméreggel történt mérgezését éppen csak túlélő, külföldi rehabilitációról hazatérő aktivista a mellette szóló szolidaritási tüntetések résztvevőinek indulatait a Putyinnal szembeni korrupciós vádakkal még inkább fel tudta korbácsolni.

Ellenzéki küzdelmek

A jogi és közgazdasági végzettségű Navalnijt első számú ellenzéki politikusnak tartják Borisz Nyemcov öt évvel ezelőtti meggyilkolása óta. A Korrupcióellenes Alapítvány vezetőjeként széles körű ismertségre az oroszországi elit korrupciós ügyeiről készített videóival tett szert, noha már a kétezres évek elejétől kezdve aktívan politizált. 2007-ben a bal-közép ellenzéki Jabloko Pártból nacionalista irányultsága miatt zárták ki, ugyanakkor a jelenlegi orosz törvények szerint alapítványát az igazságügyi minisztérium ügynöki tevékenységgel hozta összefüggésbe 2019-ben. A 2017–19-ben rendszeresen nagy tömegek részvételével zajló tüntetések egyik főszervezőjeként többször is került 15 napos letartóztatásba, és egyszer kórházba is vitték súlyos allergiás tünetekkel, melyek alapján az orvosok mérgezésre gyanakodtak. 

A letartóztatott politikus tehát már nem először került börtönbe, ugyanis a 2010-es évektől rendszeresen folytak ellene büntetőeljárások: először az úgynevezett Kirovlesz-, majd a mostani letartóztatás alapjául szolgáló Yves Rocher-ügyben. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!