hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kinek állhatott érdekében a Navalnij elleni merénylet?
Mérgezett indulatok
Kinek állhatott érdekében a Navalnij elleni merénylet?

Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki vezető(Fotó: AP / Pavel Golovkin)

2020. 10. 07.
Az orosz vezetés hevesen tagadja, hogy köze lenne az ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij megmérgezéséhez. Eközben a Nyugat meglepően készséges kész tényként kezelni a kérdéses módon bizonyított állításokat a történtekkel kapcsolatban. Kinek állhatott érdekében a merénylet?

Alekszej Navalnij az előzetes várakozásokhoz képest meglepően hamar, 32 nap kezelés után távozhatott a kórházból. Putyin főszóvivője heves ellenkezéssel reagált Navalnij vádjára, miszerint az orosz elnök felelős a megmérgezéséért. Ugyanakkor beszédes, hogy az a típusú, Novicsok nevű idegméreg, melyet alkalmaztak, csak a három nagy orosz hírszerző szolgálat (az FSZB, az SVR és a GRU) számára hozzáférhető, és elvileg csak Putyin jóváhagyásával bevethető.

Mire mutatnak a bizonyítékok?

Két évvel ezelőtt a brit hírszerzés azt állította, hogy a GRU (az orosz katonai hírszerzés) idegmérget használt egykori kémje, Szergej Szkripal és lánya kiiktatására. A művelet végül máshogy alakult, az egyetlen halálos áldozat egy brit hölgy volt, aki véletlenül érintkezett a méreggel, Szkripal és lánya viszont felépültek. Egyesek szerint üzenni kívántak ezzel az orosz kémeknek, mire számítsanak, ha „átállnak a másik oldalra”.

A német kormány azt állította, hogy Navalnij ellen is ugyanezt az idegmérget, vagyis a Novicsokot használták. Ráadásul Szkripal megmérgezésének módja is nagyon hasonlított az ellenzéki vezető esetéhez, és előbbi erősen gyaníthatóan a GRU-hoz kapcsolódik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!