Pompeo: Navalnij mérgezését "magas szintű orosz vezetők" irányíthatták
Trump egy hete még óvatosabban nyilatkozott az ügyben
Pompeo: Navalnij mérgezését "magas szintű orosz vezetők" irányíthatták

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 10.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezését valószínűleg "magas szintű orosz vezetők" irányították - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Ben Shapiro konzervatív politikai kommentátornak adott interjújában szerdán este. Korábban Donald Trump amerikai elnök óvatosabban nyilatkozott, mondván: "nincs ok kételkedni" a német orvosok megállapításában, de ő még "nem látott bizonyítékot" a mérgezésre.

"A világon mindenütt látják az emberek, hogy mi folyik. S ha látják az erőfeszítéseket egy disszidens megmérgezésére és tisztában vannak azzal is, hogy mindez nagy eséllyel magas rangú orosz tisztségviselőktől ered, ez bizony szerintem nem használ az orosz nép megítélésének. És Oroszországénak sem"

 

- jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

Pompeo
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Pompeo leszögezte: azoknak az országoknak, amelyek komoly szerepet akarnak játszani a világpolitika színpadán,

"a szabadságot és a demokráciát kell előmozdítaniuk".

 

A tárcavezető leszögezte, hogy nem akarja elsőként, Donald Trump elnök előtt kifejteni az amerikai kormányzat várható lépéseit, de azt megerősítette, hogy az amerikai kormányzat is megpróbálja majd azonosítani a mérgezésért felelősöket. Úgy fogalmazott: Washington közelebbről is megvizsgálja és értékeli a helyzetet, s mindent megtesz majd azért, hogy hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő.

A múlt héten, amikor Berlin bejelentette, hogy orvosai vizsgálatai szerint Navalnijt Novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg, Trump közölte: "nincs ok kételkedni" a német orvosok megállapításában, de ő még "nem látott bizonyítékot" a mérgezésre.

Miközben Oroszország kitartott amellett, hogy az orosz orvosok semmilyen méreg nyomát nem mutatták ki Navalnij szervezetében, a G7-es országcsoport külügyminiszterei kedden Washingtonban közzétett közös nyilatkozatban sürgették Moszkvát, hogy minél előbb állítsa bíróság elé a mérgezésért felelősöket. A miniszterek azt is hangsúlyozták, hogy a vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása elfogadhatatlan, és az ilyen harceszközök tilalmáról szóló nemzetközi egyezményekbe ütközik.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa - szintén kedden - átlátható és független vizsgálatra szólította fel Moszkvát, a francia külügyminiszter és a védelmi miniszter pedig a Navalnij-ügy miatt elhalasztotta a jövő hétre tervezett moszkvai tárgyalásait.

A Navalnij-ügyről bővebben pénteken megjelenő lapszámunkban, illetve online felületünkön olvashat.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!