Hadat üzentek az amerikai nagykövetségeken lobogó BLM-zászlóknak az amerikai republikánusok
A törvényjavaslat benyújtói szerint egyedül az amerikai zászló képviselheti az amerikai értékeket
Hadat üzentek az amerikai nagykövetségeken lobogó BLM-zászlóknak az amerikai republikánusok

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 03.
Republikánus képviselők egy csoportja a napokban nyújtotta be törvényjavaslatát a politikai zászlók külföldi diplomáciai épületekre való kitűzésének betiltására vonatkozóan, nem sokkal azután, hogy az amerikai kormány George Floyd halálának évfordulóján kiadta, hogy a nagykövetségekre kitűzhetők a radikális marxista Black Lives Matter szervezet lobogói.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Az amerikai külügyminisztérium George Floyd halálának május 25-i évfordulója előtt kinyilvánította a "Black Lives Matter" kifejezés iránti támogatását, illetve lehetővé tette az amerikai diplomaták számára, hogy nagykövetségeken kívül  BLM-zászlót tűzzenek ki. Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban arra is felhatalmazta a nagykövetségeket, hogy május 17-től június végéig, azaz a "meleg büszkeség" hónapja alatt, kitegyék az LMBTQ-zászlót.

A "Stars and Stripes Act" törvényjavaslat egyik kezdeményezője, Nicole Milliotakis republikánus képviselő szerint helytelen, hogy Biden elnök és Blinken külügyminiszter "engedélyezik, sőt ösztönzik az eredendően politikai üzenetet hordozó" zászlók lógjanak a tengerentúli amerikai nagykövetségek előtt, amelyek "semmilyen kapcsolatban nem állnak az Egyesült Államok kormányával".

"Az amerikai zászló  a világ elnyomott népei számára a szabadság és remény jelzőfénye; ennek kell lennie a nagykövetségeink felett lobogó elsődleges zászlónak."

Malliotakis úgy tudja, idén már több amerikai nagykövetség kifüggesztette a BLM-zászlót. Többek között a madridi, az athéni, a szarajevói és a kambodzsai diplomáciai képviselet épületére tűzték ki a marxista szervezet lobogóját. 

A javaslatot Elise Stefanik, Ken Buck, Darrell Issa, Brian Mast, Pete Sessions és Michael Guest képviselők támogatták.

Guest fontosnak nevezte hogy George Floy halála kapcsán szó essen a rendőrség megreformálásáról, de szerinte nem szabad megengedni, hogy amerikai forrásokat használjanak fel nem kormányzati zászlók kitűzésére az amerikai nagykövetségekre. 

"Arra buzdítok minden amerikait, hogy gyakorolja a szólásszabadság  jogát, és folytasson polgári párbeszédet erről az ügyről. Ezeket a vitákat azonban nem szabad nemzetközi színtéren közvetíteni"

- mondta Guest.

Elise Stefanik republikánus képviselő, aki szintén támogatja a javaslatot, kijelentette:

"Nagykövetségeinken gyönyörű amerikai zászlónknak kellene lobognia, nem egy marxista alapítású politikai szervezeté."

A törvényjavaslat megszavazására nem sok esély van, mivel a Képviselőházban kisebbségben vannak a republikánusok.

(Fox10/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!