Gulyás: március elsejétől indulhat a részleges nyitás
Február 1. és május 31. között pedig elengedik a kávézók, éttermek, konditermek bérleti díját
Gulyás: március elsejétől indulhat a részleges nyitás

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 05.
A február 15-i héten indul az online konzultáció a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni nyitás lehetséges menetrendjéről - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken online sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely elmondta azt is, február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek.

A miniszter közölte, Magyarországon a járvány második hulláma stagnál; óvatos és szakaszos nyitás lehetséges.

Hozzátette: ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor legalább

két ütemben, március 1-jétől és április elejétől lehet részleges nyitás.

Az oltási helyzetről közölte, Magyarországnak érvényes szerződése van Oroszországgal és Kínával, ezért jó esélye van az országnak arra, hogy

februárban és márciusban lényegesen több embert oltson be, mint az Európai Unió más országai.

Világossá tette: a járványügyi szakemberek véleménye meghatározó, amikor a következő időszakban döntéseket hoznak. Azt is fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a kormány olyan döntéseket hozzon, amely a magyar emberek többségének támogatását bírja.

Szerinte a magyar védekezés eredményessége mögött az áll, hogy a kormány nemcsak arra volt tekintettel, milyen korlátozásokat kíván a járvány, hanem arra is, mi az, amit a magyar emberek hajlandóak elfogadni és elviselni.

A járvány második hulláma lefutóban volt, most stagnál

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a múlt hét végéig a járvány második hulláma egyértelműen lefutóban volt, most azonban stagnál. Elmondta, orvosi vizsgálatok még nem mutatják ki ezt Magyarországon, de a stagnálás oka az lehet, hogy a vírusmutáció - amely ellen a már ismert oltóanyagok hatékonyak - gyorsabban terjed. Megjegyezte, a virológiai szakvélemények szerint

a vírus mutáns törzsének a terjedése mintegy 50 százalékkal gyorsabb, mint a korábban ismert koronavírusé.

A miniszter negatív példaként beszélt Portugáliáról, ahol néhány napra teljesen kinyitottak az ünnepekkor és most kiugróak a járványadatok.

Közölte, most, hogy már beoltották az egészségügyi dolgozókat, illetve a szociális intézmények dolgozóit és lakóit, a regisztráció alapján folytatódik az oltás. Mindenkinek be kell tartani az oltási rendet - hangoztatta. A regisztráció alapján a legidősebbek és a leginkább veszélyeztetettek kerülnek először sorra, azt követően pedig a hatvan év alattiak.

Elmondta, az operatív törzs végig felügyeli a regisztráció alapú oltást, a háziorvosok és a kórházak, szakrendelők ebben a tervek szerint vesznek részt.

"A munkahelyeket sikerült megvédeni"

Gulyás Gergely a gazdaságra rátérve hangsúlyozta: a legfontosabb cél, amit a járvány kitörésének pillanatában is említettek, hogy a foglalkoztatottság maradjon meg legalább azon a szinten, amit Magyarország tízéves munkával, 2010-től 2020-ig elért. Ezen a területen "úgy tűnik, hogy eredményesek vagyunk", a munkahelyeket sikerült megvédeni - tette hozzá.

Mint mondta, Magyarországon ma 4,5 millióan dolgoznak, ami jól mutatja, hogy egy válságkezelésnek nem feltétlenül kell a munkahelyek elvesztésével együtt járnia. Felidézte: a 2008-2009-es válság idején tömeges volt a munkanélküliség, 12 százalékos adat is volt, és mintegy 3,6 millió ember dolgozott, ezzel szemben most 4 százalék körüli a munkanélküliség és 4,5 millió ember dolgozik. Ez a baloldali és a konzervatív válságkezelés közötti különbség - fűzte hozzá a miniszter.

Kiemelte: a munkalapú gazdaság fenntartása mindenkinek az érdeke, ezért hoztak már korábban döntést a járulékkedvezményről és bértámogatásról is. Jelezte: a bértámogatás esetében a vendéglátóipari egységeknél előfinanszírozásra állnak át, erről már kormányrendelet is megjelent, így mostantól lemaradás nem várható a bérek állam által átvállalt részének a kifizetésében.

Május 31-éig nem kell bérleti díjat fizetnie a vendéglátó helyiségeknek

A miniszter bejelentette: a kormány döntött arról, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek.

Az ezzel kapcsolatos rendelet várhatóan a nap folyamán megjelenik.

Gulyás Gergely szerint legitim felvetés az is, hogy kell-e bérleti díjat fizetnie annak, aki nem állami vagy önkormányzati ingatlant bérel. Hozzátette: személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új polgári törvénykönyv alapján ha valakinek - olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet -

ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése.

Ugyanakkor jelezte azt is: az ezzel kapcsolatos jogi vitába, ami magánfelek között zajlik, a kormány nem kíván belefolyni.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a kormány korábbi döntésének megfelelően februárban kapják meg az idősek a 13. havi nyugdíj első negyedét, így amit a baloldali válságkezelés ideje alatt elvettek a nyugdíjasoktól, azt 4 év alatt visszaépíti a kormány.

Gazdasági újraindítási akcióterv fontos része az otthonfelújítási program és a SZJA-mentesség

A tárcavezető a gazdasági újraindítási akcióterv fontos részének nevezte az otthonfelújítási programot, amelyben 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást, és 3 millió forint kedvezményes hitelt kaphatnak az igénylők. Szintén elengedhetetlen intézkedésnek nevezte az 5 százalékos lakásáfa bevezetését, amely a kormány szándékai szerint segíteni fogja az építőipar újraindulását idén.

A miniszter szerint kulcskérdés a 25 év alattiak munkavállalása is, ezért vezetik be 2022. január 1-jétől számukra a személyi jövedelemadó-mentességet. Kitért arra is: június 30-áig fennáll a hitelmoratórium, így sem cégeknek, sem magánszemélyeknek nem kell hitelüket visszafizetni, ha nem akarják.

A kormány reményei szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtható 10 millió forintos, kamatmentes újraindítási gyorskölcsön eredményes eszköz lehet a járvány által okozott átmeneti pénzügyi nehézségek áthidalásához.

Jelentős forrásokat kapunk az Európai Unió helyreállítási alapból

A miniszter az idei év egyik legfontosabb kérdésének nevezte, hogy Magyarország is jelentős forrásokhoz jut az Európai Unió helyreállítási alapjából és a következő 7 éves költségvetésből. Közölte: az ezzel kapcsolatos első kiírások a jelenlegi tervek szerint február 15-én jelennek meg,

a kormány célja pedig az, hogy jóval 1000 milliárd forint feletti összeg áramoljon innen idén a gazdaságba.

Felhívta a figyelmet arra: ezek a források nem adományként érkeznek EU-tól, hanem részben visszafizetendő hitelről, részben pedig Magyarországot megillető pénzekről van szó, mert piacait a lényegesen fejlettebb EU-s tagállamokkal való verseny előtt megnyitotta.

"Az ellenzék politikai haszonszerzésre használja a vakcinák és a nyitás ügyét"

Kérdésre válaszolva az ellenzék orosz és kínai vakcinát elutasító álláspontjáról, illetve a szocialista Ujhelyi István és a momentumos Fekete-Győr András vitájáról elmondta: a koronavírus-járvány során az ellenzéknek egyetlen célja volt, a politikai haszonszerzés. Semmi más az ellenzéket nem érdekli, és amikor különböző pártjai úgy látják, különböző érdekek mentén tudnak leginkább politikai haszonhoz jutni, akkor összevesznek egymással. Erről van szó akkor is, amikor bizalmatlanságot keltenek olyan vakcinákkal szemben, amelyekkel már több millió embert világszerte beoltottak, s ezt látják akkor is, amikor a nyitást erőltetik - mondta Gulyás Gergely.

Arról is kérdezték, hogy a Magyar Orvosi Kamara jelezte, orvosi leirat hiányában nem ajánlják a Sinopharm és a Szputnyik V vakcina beadását.

Felvetették, elképzelhetőnek tartja-e, az orvosok egy része megtagadja majd ezen oltóanyagok beadását. Gulyás Gergely nemmel válaszolt

, kiemelve: az orvosok felelősségteljesebb magatartást fognak szerinte tanúsítani, mint ebben az ügyben az orvosi kamara tette. Megjegyezte: a kormány a járvány során mindvégig az együttműködést kereste az orvosi kamarával  és keresi most is. A kormány részéről a nyitottság a kamara irányába megvan - rögzítette.

Rámutatott: a kínai vakcinával már több mint 20 millió embert oltottak be, s ha az orvosi kamara keletről nem kíván tájékozódni az orosz vakcináról, akkor elég, ha ezt nyugati irányban megteszi.

A német sajtóban is elismerő vélemények jelennek meg róla, ez az egyik leghatékonyabb, legösszetettebb és leginkább elismerésre méltó vakcina - értékelt, hozzátéve: szerintük nincs ok kételkedni a hatékonyságban.

A miniszter megerősítette: ha lesz elegendő oltóanyag, több mint félmillió embert be tudnak oltani egy nap alatt, fő szabályként a regisztráció alapján a legidősebbektől haladnak a fiatalabbak felé, tekintetbe véve a krónikus betegségeket. Az eddigi tapasztalatok szerint zökkenőmentesen és mindenféle komplikáció nélkül zajlik az idősek oltása.

Jó esélyt látott arra, hogy március közepéig a 60 év feletti regisztráltakat teljes egészében be tudják oltani. Ha ez valóra válik, Európán belül

Magyarország az egyik leggyorsabban oltó ország lesz

- jegyezte meg Gulyás Gergely.

A kínai vakcina érkezéséről elmondta: 5 millió adag oltóanyagra kötöttek szerződést, ez 2,5 millió embernek elegendő. Ebből februárban, márciusban és áprilisban is havonta 250 ezer ember oltására elegendő érkezik, majd májusban 1 millió 750 ezer ember oltását lehetővé tévő vakcinát szállítanak. Reményét fejezte ki, hogy a kínaiak tudják tartani a szerződésben vállalt feltételeket.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!