Gőzerővel dolgoznak az új világrenden: a Great Reset után itt a Great Narrative
A napokban zajlik a Világgazdasági Fórum találkozója, ahol kitalálják, mi legyen világunk sorsa
Gőzerővel dolgoznak az új világrenden: a Great Reset után itt a Great Narrative

Klaus Schwab, World Economic Forum(Forrás: Youtube/CNBC)

2021. 11. 12.
A Világgazdasági Fórum Dubajban nyitotta meg a „Great Narrative” nevű eseményét, melyen részt vett többek között Klaus Schwab, a szervezet elnöke, aki az elhíresült „Great Reset” koncepció megalkotója. Világunk befolyásos vezetői azon értekeznek a kétnapos találkozón, hogyan alakítsák a globális világ jövőjét, és miképpen hajtsák végre közös terveiket.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Schwab tegnap nyitotta meg az eseményt az Egyesült Arab Emírségek kabinetügyi miniszterével, Mohammad Abdullah Al-Gergawival, illetve négy másik helyi tisztviselővel és egy újságíróval közösen. Az eseményen a résztvevők megvitatták egymással a világ, illetve az Perzsa-öböl menti állam jövőjéről alkotott elképzeléseiket.

Az elnök újfent bejelentette egy átfogó narratíva kidolgozására irányuló szándékát, melyet mind az állami, mind pedig a magánszervezetek felhasználhatnak az emberiség közös jövőjének alakítására.

„Azért vagyunk itt, hogy létrehozzunk egy átfogó narratívát – a jövő történetét.”

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, röviden: WEF) egy nemzetközi szervezet, melynek célkitűzése, hogy befolyásos vezetők találkozóin és vitáin keresztül egy jobb irányba terelje világunkat.

Hogyan alakítsuk a jövőt?

„A jövő alakításához először is magunk elé kell képzelnünk és meg kell terveznünk a jövőt, majd végre kell hajtanunk” – fogalmazott Schwab. 

„A következő két napban tehát azt fogjuk megvizsgálni, hogyan képzeljük el, hogyan tervezzük meg, és hogyan hajtjuk végre ezt nagyszabású narratívát – vagyis

hogyan határozzuk meg világunk történetét a jövő számára.”

A Világgazdasági Fórumon elmondottak alapján a Great Narrative lényegében „a világ vezető gondolkodóinak együttes erőfeszítése egy hosszabb távú perspektíva, illetve egy olyan közös narratíva megalkotására, mely hozzásegíthet egy rugalmasabb, befogadóbb és fenntarthatóbb jövőkép kialakításában.”

A kétnapos Great Narrative találkozón különféle tudományágak „legjobb gondolkodói” vesznek, illetve vettek részt, ideértve jövőkutatókat, filozófusokat és tudósokat, akik egy könyvet fognak megjelentetni közösen 2022 januárjában.

„Három akadály a globalisták előtt”

Schwab szerint három akadály áll jelenleg a globalisták útjában az emberiség jövőjének alakításában.

Az első, hogy

„az emberek sokkal énközpontúbbak, s bizonyos fokig egoistábbak lettek”

– fogalmazott. Egy ilyen helyzetben pedig szerinte sokkal nehezebb kompromisszumokat kötni, mivel a jövő alakításához és tervezéséhez rendszerint az emberek együttes akaratára van szükség.

A második akadály az elnök meglátása szerint, hogy mindnyájan erősen válságközpontúak lettünk a járvány miatt. Ez pedig akadályozó tényező a jövő alakítása és formálása tekintetében.

Végül pedig azt említette, hogy a világ sokkal bonyolultabbá vált. Ez pedig azzal jár, hogy az összetett problémákra már nem elegendőek az egyszerű megoldások.

A Nagy Újraindítás

Schwab a Covid-19 világjárvány kitörése után világszintű ismertségre tett szert, mikor amellett érvelt, hogy a globális problémák – a vírusoktól a klímaváltozásig bezárólag – „globalizáltabb választ” tesznek szükségessé.

Ezt nevezi ő „Great Reset”-nek, vagyis Nagy Újraindításnak.

„A világjárvány egy ritka lehetőséget szolgáltat, hogy világunkon elmélkedjünk, azt újragondoljuk, és újraindítsuk”

– fogalmazta meg azóta elhíresült gondolatát még 2020 elején.

A WEF egyébként régóta hisz a narratívák értékében. 2015-ben vendégposztot tett közzé, melynek szerzője azzal érvelt, hogy „az emberi lények szívéért és elméjéért vívott küzdelemben a narratívák felülmúlják az egyszerű adatokat abban a tekintetben, ahogyan

képesek befolyásolni az emberi gondolkodást, és ösztönözni az emberi cselekvést”.

Egy jó történet sokkal nagyobb valószínűséggel vezet valódi változáshoz a politikában és az emberi viselkedésben, mint holmi statisztikák vagy hatásértékelések – foglalta össze mondanivalójának lényegét az előbb említett poszt szerzője, Bruce Wydick, aki a San Francisco-i Egyetem közgazdász-professzora.

(RT/Sociable/Hetek)

.
Előfizetői akció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!