Genderegyenlőség? Hollandiában már női focista is játszhat felnőtt férficsapatban
Megadták az engedélyt: Ellen Fokkema az első, aki ezt megteheti
Genderegyenlőség? Hollandiában már női focista is játszhat felnőtt férficsapatban

Forrás: foarut.nl

2020. 08. 07.
Megadta az engedélyt a Holland Királyi Labdarúgó-szövetség (KNVB) a negyedosztályú VV Foarut felnőtt férficsapatának, hogy leigazoljon a keretébe egy 19 éves nőt, Ellen Fokkemát. Mint mondják, ez egy kísérlet, a jövőben sorra játéklehetőséghez juthatnak a felnőtt női labdarúgók is a férfiegyüttesekben. 

A jelenlegi szabályok jelenleg nem adnak lehetőséget arra, hogy bizonyos utánpótlás-korosztály felett férfiak és nők egy csapatban játsszanak. Most mégis engedett a holland labdarúgó-szövetség a nyomásnak, és engedélyezték egy női játékos számára, hogy a férfiakkal együtt versenyezzen. A KNVB szerint, ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, akkor mások is megkaphatják a hasonló lehetőséget. 

A hollandok az egyenlőség pártján

A szövetség futballfejlesztési igazgatója, Art Langeler arról számolt be, hogy a szövetségükhöz évente legalább egy ilyen kérelem befut ilyen ügyben.

"A KNVB a sokszínűség és az egyenlőség mellett áll, és úgy gondoljuk, hogy a labdarúgásban minden tekintetben mindenkinek helyet kell biztosítani."

- fogalmazott a sportvezető. 

 

 

Fokkema szerint fantasztikus, hogy végre együtt játszhat a csapattal. Öt éves kora óta együtt játszott a gárdával, így nagyon sajnálta, hogy a 19 éves korhatárt átlépve ez a lehetőség megszűnt számára a felnőtt szinten. A KNVB ugyanis még a magasabb utánpótlásszinteket is engedélyezi a vegyes csapatokat 1986 óta, csak felnőtt korosztályban nem. 

"Nem merek előre kijelenteni semmit azzal kapcsolatban, hogy megy majd a játék, de nagyon boldog vagyok mindenesetre, hogy részt vehetek ebben a kísérletben."

Volt már rá kísérlet

Korábban a német világbajnok nő keretből már megpróbált egyszer leigazolni egy játékos az akkor az olasz élvonalban szereplő Perugia. Ha Birgit Prinz akkor elfogadja az ajánlatot, akkor ő lett volna az első nő, aki a Serie A-ban játszhat. 

A Perugia elnöke, Luciano Gaucci azt követően kereste meg a női labdarúgót, hogy győzelemre vezette Németországot a 2003-as világbajnokságon.

Prinz-cel még találkoztak is, már később a játékos elutasította a felkérést, mert nem akart a közfelháborodás céltáblája lenni. 

Gaucci korábban is kereste a felhajtást, leigazolta például a líbiai diktátor Moammer Kadhafi fiát, Saadi Kadhafit. Pályára ugyan nem léphetett, mert időközben doppingvétség miatt eljárás indult ellene. 

Beláthatatlan következmények

A női sportolók férfi szakágban történő versenyeztetése azonban több kérdést is felvet majd a kritikusok szerint. Játszhatnak-e majd férfiak is női ligákban? Mi a helyzet az LMBT-közösség tagjaival? Hogyan fogja egy játékvezető elbírálni, hogyha egy férfi és egy női játékos között fizikai kontaktus (lökés, birkozás, ütközés) történik? El lehet-e vonatkoztatni az érintettek nemétől? Hogyan ítélik meg a fizikális különbségekből adódó sérüléseket? Hogyan oldják meg az öltözők használatát? 

(Nemzeti Sport, DW, NLTimes.nl)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!