hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez több mint foci: A Sepsi OSK és a magyar identitás
Székelyföld kedvenc magyar labdarúgóklubja
Ez több mint foci: A Sepsi OSK és a magyar identitás

„Meccsnapokon megpendül a város.” A Sespi OSK felélesztette a helyi futball-hagyományokat. (Fotó: sepsiosk.ro)

2020. 08. 12.
Negyedik élvonalbeli idényét kezdi meg az augusztus végén rajtoló román labdarúgó-bajnokságban a Sepsi OSK. Székelyföld kedvenc magyar labdarúgóklubjának–amely idén a román kupadöntőig menetelt–Ausztráliától Kalotaszegig vannak szurkolói, akiket nemcsak a foci, hanem a magyarság szeretete is összeköt.

A mikor 2011-ben két sepsiszentgyörgyi vállalkozó, Diószegi László és Kertész Dávid megalapította a Sepsi OSK labdarúgóklubot, gondolni sem merték volna, hogy kevesebb mint tíz év alatt első háromszéki együttesként feljutnak a román élvonalba. Sokkal szerényebb célokat tűztek ki maguk elé: az egykor szebb időket megért sepsiszentgyörgyi labdarúgást szerették volna újraéleszteni, ugyanis a közel hatvanezer lelket számláló székelyföldi városnak öt éve nem volt már csapata. A futballszurkolókból lett tulajdonosok csapata a következő években sorra vette az akadályokat, a román ötödik ligát rögtön megnyerte, majd a negyediket is, a harmadosztályban két évet töltött, hogy aztán a 2016–2017-es idényben a másodosztály második helyét megszerezve első sepsiszentgyörgyi csapatként feljusson az élvonalba. Azóta eltelt három év, és ugyan az utóbbi idényben a csapat a bajnokságban hullámzó teljesítményt nyújtott – emiatt gyakorlatilag az utolsó fordulóig fenyegette a kiesés veszélye – a Sepsi OSK végül kilencedik lett a Román Labdarúgó Bajnokságban (Liga 1). Ezzel az augusztus 29-én kezdődő kiírás a klub történelmének negyedik élvonalbeli idénye lesz. Ami talán ennél is nagyobb súllyal bír: a Sepsi OSK a legutóbbi szezonban történelmi sikert elérve, bejutott a Román Kupa döntőjébe, ahol a BEK-győztes bukaresti Steaua jogutódjától, az FCSB-től kapott ki 1–0-ra. 

A Sepsiszentgyörgyi klub tavaly év végén 2,1 milliárd forint támogatást kapott a magyar kormánytól. 

A koronavírus-járvány miatt zárt kapuk előtt megtartott mérkőzést követően a bukaresti szurkolók elsősorban nem a csapatuk 23. kupagyőzelmének örültek, hanem Magyarországot és az erdélyi magyarokat gyalázták. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!