Friss kutatás: a vegetáriánus nőknek több mint 30 százalékkal nagyobb eséllyel törik el a csípőjük
22 éves időszakra vonatkozóan 26 ezer hölgy adatait vették alapul a kutatók
Friss kutatás: a vegetáriánus nőknek több mint 30 százalékkal nagyobb eséllyel törik el a csípőjük

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 12.
Egy brit tanulmány szerint a vegetáriánus nők nagyobb eséllyel szenvednek csípőtörést életük során, mint azok a hölgyek, akik rendszeresen fogyasztanak húst. Több mint 26 ezer nő egészségügyi és étkezési adatait elemezték a kutatók, és igencsak érdekes eredményekre jutottak.

Mint kimutatták, a 22 éves vizsgálati periódus alatt a vegetáriánus hölgyeknek több mint 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel törik el a csípőcsontjuk a húsos étkezéseket nem mellőző társaikhoz képest.

A nagyobb kockázat hátterében álló okok egyelőre tisztázatlanok, azonban a kutatók azt gyanítják, hogy mivel egyes vegetáriánusok nem jutnak elegendő tápanyaghoz a csontjaik és az izmaik egészségének megőrzéséhez, nagyobb eséllyel törik el a csontjuk vagy sérülnek meg az izmaik.

A vegetáriánus étrendet gyakran egészségesebbnek tartják, mint a húsos étrendet, mivel hozzájárulhat a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.

A BMC Medicine-ben megjelent tanulmány azonban rávilágít a kiegyensúlyozott étrend fontosságára, étkezzenek bárhogyan is az emberek.

Dr. James Webster, a Leedsi Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy

„Az üzenet a vegetáriánusoknak az, hogy ne adják fel a diétájukat, mert az más vonatkozásban egészséges, egyúttal környezetbarát. De ügyeljenek a megfelelő tervezésre, és ne hagyják ki azokat a tápanyagokat (az étrendből – a szerk.), amelyek a hús- vagy halfogyasztás elhagyásával kiesnek.”
 

„Valószínű, hogy a vegetáriánusoknak valamilyen okból – talán a fontos tápanyagok alacsonyabb bevitele miatt – gyengébbek a csontjaik és kisebb az izomtömegük, és mindkettő hajlamosítja az embereket a csípőtörésre”

– mondta Webster.

(The Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!