Folytatódik a Fauda: az eddigi legkeményebb forgatókönyvvel
Október 7-e is szerepelni fog a történetben
Folytatódik a Fauda: az eddigi legkeményebb forgatókönyvvel

Instagram/Fauda

2024. 04. 02.
A nagysikerű izraeli sorozat, a Fauda producere, Liat Benasuly Amit bejelentette, lesz folytatás, és az ötödik évadban az október 7-ei mészárlás eseményei is visszaköszönnek majd. 

Tavaly október 12-én a Fauda egyik sztárja, Idan Amedi a Hamász-mészárlás után a következőt posztota az X-en: "Ez nem a Fauda egyik jelenete, ez a való élet". A bejegyzéshez saját magáról csatolt fotót teljes katonai felszerelésben. A fikció és a valóság összeolvadása sokkoló volt.

Méginkább ütött ez januárban, amikor kiderült, hogy a színész rendkívül súlyos sebesüléseket szenvedett Gázában dúló harcok során. 

Amedit a Fauda rajongói Sagi Tzurként ismerhették, a Misztaarvim fedett egység legújabb ügynökeként. A csoportot Doron (Lior Raz) vezette, feladata pedig az Izrael elpusztítására felesküdött terrorcsoportokba való beszivárgás volt. Október 9-e után azonban csak egyike volt a 300 ezer behívott izraeli tartalékos katonának, akik harcba indultak, hogy biztosítsák, október 7-e nem történjen meg soha többé. 

A sorozat producere, Liat Benasuly Amit a Jewish Chronicle-nek nyilatkozott a háborús sokkról és a Fauda jövőjéről. Elmondta, Amedi története és sok tízezer hasonló történet rendkívül megrázták, és az október 7-e, illetve az azt követő háború a Fauda legsötétebb jelenetein is túltettek. 

“Már nevetségesnek tűnhet, a 3. évadban eszünkbe jutott, hogy valami hasonlót vászonra vigyünk, de elvetettük, mert nem tűnt realisztikusnak"

- nyilatkozta a rendező. 

Izraelben gyakran elhangzik, hogy mindenkinek van személyes érintettsége az október 7-ei horrorban. Ez a Fauda esetében túlmutat Amedi sérülésein. November 11-én ugyanis a 38 éves Matan Meir, a show produkciós menedzsere életét vesztette Észak-Gázában egy katonai hatművelet során, amikor egy aknára lépett. Temetésén a stáb egésze részt vett.

Emellett a producer unokahúga is súlyos veszélyben volt október 7-én, mivel egy Gáza menti katonai bázison töltötte a sábátot.

"A biztonsági szobánkban voltam a gyerekeimmel, Nina és Gonival, valamint a férjemmel, Elivel. Odamentünk, miután reggel hallottuk a szirénákat. Kezdtek beszűrődni a hírek az unokahúgomról. A bázisát megtámadták. Eszünk vesztettük az aggodalomtól. A bátyám valahogy meghallotta, hogy egy ágy alatt bújik meg. 12 órán át volt ott, amíg a hadsereg megmentette. Szerencséje volt, mert 100 ember halt meg a bázison" - emlékezett vissza a Fauda producere. 

Most a legtöbb izraelihez hasonlóan a Fauda csapata is a segítségnyújtásra összpontosít.

A támadások másnapján Avi Issacharoff, a sorozat forgatókönyvírója és Lior Raz főszereplő a Hamasz által sújtott déli Szderot városba rohant, hogy segítsen evakuálni a túlélőket a tűz zónából.

Issacharoff haditudósítóként is dolgozik a frontvonalból. A Fauda összes szereplője szintén segít az adománygyűjtésben – többek között a Raz által szervezett közelmúltbeli művészeti aukción is.

Arra a kérdésre, hogy a háború árnyékában tervezik-e folytatni még a sorozatot, a Fauda producere, Liat Benasuly Amit határozottan kijelentette, hogy lesz 5. évad.

“Most a forgatókönyvírási szakaszban vagyunk, ami egy évig tart majd.

Úgy döntöttünk, belevesszük az október 7-ei eseményeket is, mert nem is lehet másképp. Meg kell mutatnunk, milyen volt mindez számunkra. Ez lesz az eddigi legkeményebb történet"

- jelentette ki. 

(JC/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!