hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aki a Faudát szerette, e sorozatban sem csalódik
Teherán, ablak egy bezárt világra
Aki a Faudát szerette, e sorozatban sem csalódik

Youtube/Apple TV

2023. 01. 05.
Riasztó történetek érkeznek Iránból. Ellenzékieket végeznek ki nyilvánosan, nemrég focistára kértek halálbüntetést, aki szót emelt, hogy nincs náluk szólásszabadság. Eszerint valóban nincs. Az izraeli filmes történet viszont árnyaltabb képet mutat a zsidó állam főellenségéről, vagyis inkább az ottani emberekről.  

A szereplők majd’ annyira sokfélék, mint egy szabad ország polgárai. De azért lakóhelyet nem cserélnénk velük. Mert ha az emberek nem is mind, de a rendszer elképesztően rossz. Nekünk az ötvenes évek, meg Ceau­șescu Romániája rémlik fel az epizódokban, bár az életszínvonal sokkal jobb. Csak szabadságból van kevés. Fortélyos félelemből viszont bő a kínálat az Iráni Iszlám Köztársaságban. Mégsem általánosít az eddig két évadnyi sorozat. Inkább részeire bontva mutat egy zárt világot, az elnyomottak többféle csoportját és az elnyomó gépezetet is – mindig kulcsfigurák sorsával és nem teóriákkal. 

Ez pedig jó húzásnak bizonyul. Úgy lesz ismeretünk Iránról (és egy kevés a Moszadról), hogy közben egy percig sem unatkozunk. A sztori repülőúttal kezdődik, ami egy izraeli pár rémálma lesz, mert az Indiába tartó gép műszaki hiba miatt az iráni fővárosban száll le. A „progresszív” (régen hippit írtak volna) kinézetű két fiatal rettentő helyzetbe kerül; a népükre farkasként vicsorító diktatúrába csöppennek, ahol jeges tekintetű kihallgatók tesznek fel keresztkérdéseket.

Világok arca

Okkal időzünk a nyitójelenetnél, mert az egész nyugati világ dilemmáit mutatja. Lesajnálni a (sokszor tényleg) a középkorba merevedett közel-keleti életformákat, aztán –kényszerből – mégiscsak számolni velük, reagálni a dolgaikra. Hogy a „Nyugat” még kicsit tudjon utazgatni és békében fogyasztani a javakat… 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!