hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fauda a drámák világa: Látlelet a világ egyik legforróbb térségéről
A negyedik évadhoz érkezett a nagy sikerű izraeli sorozat
Fauda a drámák világa: Látlelet a világ egyik legforróbb térségéről

Fotók: Facebook/Fauda

2022. 07. 28.
Mi a Fauda titka? Hogy részrehajlás nélkül mutatja a feszült helyzetet a fél Dunántúlnyi területen. Hogy benne van a legtöbb érzelem, amit ember csak átélhet. Hogy a színészi munka hiteles, mintha mindenki önmagát alakítaná. Hogy az akciók erősek, de a következményeik még nagyobbat ütnek. És még annyi más, hogy egyszerűbb leírni: a minőség.

A nagy mozicsatornák olyanok, mint a Fővám téri Vásárcsarnok. Színes a kínálat és fogyasztásra ingerlő. És már nem csak az amerikai stílusú film arat, ki lehet tenni a placcra például koreait és magyart (Squid Game, Aranyélet), ezek is szépen hoznak a konyhára.

A Fauda (káosz, zűrzavar) egy színésznek állt exügynök, Lior Raz (a filmbeli Doron) ötletéből indult, s egy civil ruhás izraeli elit alakulat működését mutatja be palesztin területeken. És időnként Izraelben, hiszen a terrorelhárító rajtaütések „átfolynak” a határokon, s egyáltalán: minden mindennel összefügg ezen a veszélyes és fontos tájékon.

Az első évadban látóterünkbe a ciszjordániai Hamasz kerül, a másodikban az ide befurakodó ISIS szándékaira is rálátunk. A harmadikban pedig a szinte hermetikusan elzárt (és igen nyomasztó) Gázai övezetet ismerjük meg a sorozat segítségével. Persze mindhárom történetben Izrael (és úgy általában a „cionisták”) a főellenség, úgymond minden rossznak ősforrása. De hogy az egyes palesztinok az alapellenszenvből meddig mennek tovább, az nagyon is eltérő. A film ezért okosan nem bélyegzi meg a népcsoportot, inkább az egyes sorsokat külön vizsgálja. Nincs tehát nemzeti skatulya, sem etnikai kaptafa…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!