Ferenc pápa: lenne módja annak, hogy áldást kapjanak az azonos nemű párok is
Ferenc pápa: lenne módja annak, hogy áldást kapjanak az azonos nemű párok is

illusztráció(Shutterstock/Riccardo De Luca - Update)

2023. 10. 03.
A katolikus egyházfő szerint meg lehetne áldani a homoszexuális párokat, ha nem keverik össze a természetes házasságra mondott áldással.

Konzervatív bíborosok azért fordultak levélben Ferenc pápához, hogy erősítse meg a katolikus egyház homoszexualitásról szóló tanítását, de nem azt kapták, amit vártak.

Katolikus papok egyébként már elkezdtek megáldani azonos nemű párokat Európa több országában, a Vatikán pedig nem bírálta őket ezért.

Ferenc pápa mostani álláspontja teljesen ellentétes a Vatikán hivatalos álláspontjával, miszerint az azonos nemű párok egybekelését nem lehet megáldani. 2021-ben még azzal indokolták ezt az álláspontot, hogy “Isten nem áldja meg a bűnt”.

A katolikus egyházfő most is hangsúlyozta a levelében, hogy a házasság egy férfi és egy nő egyesülése, de a papok nem lehetnek bírák, akik “csak tagadnak, elutasítanak és kirekesztenek”.

“Lelkipásztori körültekintéssel megfelelően meg kell állapítani, hogy vannak-e olyan áldásformák, amelyeket egy vagy több ember kér, és nem közvetítik a házassággal kapcsolatos téves felfogást”

- írta Ferenc pápa.

Az egyházi vezető szerint vannak olyan helyzetek, amelyek “erkölcsileg elfogadhatatlanok”, de a papoknak bűnösként kell kezelniük az embereket, akik nem feltétlenül tehetnek arról, hogy milyen élethelyzetben vannak jelenleg.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!