Felmérések szerint az amerikaiak közel fele nem ismeri az antiszemitizmus fogalmát 
A járvánnyal megnövekedett a zsidóságot érő incidensek száma az Egyesült Államokban
Felmérések szerint az amerikaiak közel fele nem ismeri az antiszemitizmus fogalmát 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 02.
Idén ősszel készített felmérések során 1010 amerikai és 1334 amerikai zsidó állampolgár véleményét összegezték. A kutatás eredményei szembetűnően tükrözik a két etnikum látásmódját az antiszemitizmussal kapcsolatban.

Kövesse nálunk az amerikai választás eseményeit a hetek.hu-n! Kedd reggeltől szerda estig megállás nélkül követjük a legfontosabb eseményeket, legfrissebb eredményeket!

Az amerikaiak közel fele nem ismeri az antiszemitizmus fogalmát. Ezt a megdöbbentő megállapítást támasztja alá két felmérés is, melyet hétfőn tett közzé az Amerikai Zsidó Bizottság. A kutatás kérdései az Egyesült Államokban tapasztalható antiszemitizmusra vonatkoztak, a válaszadók amerikai állampolgárok és Amerikában élő zsidó származású lakosok voltak. 

A felmérésből kiderült, hogy a zsidó származású amerikaiak túlnyomó többsége problémának tartja az antiszemitizmust - legtöbben ezt a fogalmat a jobboldallal valamint a Republikánus Párttal hozzák összefüggésbe. Hasonló eredményekről számolt be az AJC, egy pártatlan érdekképviseleti szervezet is, mely a tavalyi évben készített felmérést az Egyesült Államokban tapasztalható antiszemitizmusról. 

A legfrissebb felmérések alapján az amerikai zsidók 88%-a szerint az antiszemitizmus továbbra is probléma az Egyesült Államokban,

a megkérdezett amerikaiak 21%-a – kb. minden ötödik ember – viszont azt állítja: még csak nem is hallott erről a kifejezésről. Az amerikaiak további 25% -a ugyan hallotta már ezt a szót, de nem biztos abban, mit jelent. 

Ettől függetlenül az amerikaiak közel fele állítja, hogy az elmúlt öt évben online vagy élőben tapasztalt zsidó emberekkel szembeni megnyilvánulásokat.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a válaszadók ismerhetik a zsidóellenesség valóságát, de nincsenek tisztában az „antiszemitizmus” kifejezéssel.

Holly Huffnagle, az AJC amerikai antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős igazgatója azt nyilatkozta: azért fontos az antiszemitizmus kifejezés használata, mert a zsidóellenes diszkrimináció megnyilvánulásának széles történelmi spektrumát lefedi - az összeesküvés-elméletektől a sztereotípiákon át a rágalmazásig.

A közvélemény-kutatás eredményei azt is kimutatták, hogy a zsidó hátterű polgárok 82%-a szerint az antiszemitizmus az Egyesült Államokban növekvő tendenciát mutat az elmúlt öt évben, egynegyedük pedig azt állítja, hogy személyesen is érte őket antiszemita támadás. Ugyanebben az időszakban 22%-uk szenvedett el antiszemita inzultust online, 3%-uk pedig fizikailag is áldozata lett effajta támadásoknak. 

Az Egyesült Államokban összesen 2107 antiszemita incidenst rögzítettek a tavalyi évben – ez 12%-os növekedést mutat az előző évhez képest. Ezek közé tartozik például egy kaliforniai zsinagógában történt fegyveres támadás, egy New Jersey-i kóser élelmiszerbolt elleni merénylet, valamint az az eset, amikor egy New York-i rabbit az otthonában késeltek meg. 

 „Idén példátlanul sok antiszemita tevékenységet tapasztaltunk, olyan időszak volt ez, amikor országszerte számos zsidó közösség közvetlenül találkozott a gyűlöletmegnyilvánulásokkal”

- állította Jonathan Greenblatt, az ADL (Rágalmazásellenes Liga) vezérigazgatója.

Az elmúlt időszakban az ADL többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a növekvő számú incidensek a COVID-járványhoz kapcsolódó összeesküvés-elméletekkel is összefüggésbe hozhatók, melyek tovább mélyíthetik az antiszemitizmus problémáját az Egyesült Államokban.

(Jpost/Reuters)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!