Felmérés: évek óta először csökkent hárommillió alá az antiszemita nézeteket valló magyarok száma
Az üzleti világgal és pénzpiacokkal kapcsolatos konteók a legelfogadottabbak
Felmérés: évek óta először csökkent hárommillió alá az antiszemita nézeteket valló magyarok száma

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 07.
Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) évek óta méri világszerte az antiszemitizmus és a zsidóellenesség elterjedtségét.

Hazánkban idén már negyedik alkalommal végezték el a kutatást, amelyből kiderül, hogy 2,9 millió magyar vall antiszemita nézeteket.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A szervezet a felmérései során különböző, a zsidókkal kapcsolatos állítások alapján mérte fel, hogy mennyire antiszemiták az adott ország lakosai.

2014-ben, amikor Magyarországon a Liga az első ilyen kutatását készítette, akkor még 3,4 millió magyar értett egyet különböző antiszemita konteókkal vagy elméletekkel, de egy évvel később már százezerrel kevesebben gondolkodtak így.

Négy éve kismértékben emelkedett a zsidóellenesség az országban, és ismét több mint 90 ezren fogadtak el zsidóellenes elméleteket.

Idén azonban már csak a magyar lakosságnak a 37 százaléka, vagyis 2,9 millió fő esetében tapasztalható valamilyen antiszemita gondolkodásmód vagy viselkedés.

A szervezet által ismertetett állítások közül a magyar megkérdezettek azt fogadták el legnagyobb arányban (58 százalék), hogy „a zsidóknak túl nagy a hatalma az üzleti életben”. Érdekesség, hogy ezt leginkább az 50 éven felüliek és a 35-49 éves korosztály gondolta így, a 18-34 évesek körében pedig csak 46 százalék vélte igaznak ezt a gondolatot.

Vallási megoszlás szerint a keresztények 59 százaléka, az ateisták és vallástalanoknak az 52 százaléka hitt ebben az állításban.

Hasonlóan magas volt azoknak az aránya, akik ugyanígy igaznak vélték a nemzetközi pénzpiacok „zsidó uralmáról” szóló elméletet.

Hazánkban a kutatásban részt vevők majdnem fele elfogadja azt a sokszor megfogalmazott vádat, hogy a zsidók sokkal hűségesebbek Izraelhez, mint az országhoz, ahol éppen élnek.

Érdekes módon ez a gondolat leginkább a középkorosztályban, vagyis a 35-49 évesek körében a legelfogadottabb, és a keresztényeknek a fele vélekedik így, míg az ateistáknak és vallástalanoknak csak a 38 százaléka. A magyaroknak szintén majdnem a fele gondolja, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van a világ eseményeinek befolyásolására, és itt alig van különbség abban, hogy valaki keresztény-e vagy sem.

A magyar megkérdezettek egyenlő arányban (43 százalék) vádolták azzal a zsidóságot, hogy „még mindig túl sokat beszélnek” a holokausztról, és hogy „túl nagy a kontrolljuk a globális média felett”. Mindkét esetben a 35-49 éves korosztály hisz leginkább ezekben az állításokban.

A felmérésben részt vevők legkisebb arányban azt fogadják, hogy a zsidók lennének felelősek a világban a legtöbb háborúért, és hogy az emberek azért gyűlölik a zsidókat, „ahogy viselkednek”.

A kelet-európai régió kapcsán megállapítható, hogy általában a férfiak zsidóellenesebbek (39 százaléka), mint a nők (30 százalék), és leginkább az 50 év feletti korosztály hisz a zsidókkal kapcsolatos konteókban.

A vallásokat figyelembe véve a magukat kereszténynek és ateistának vallóknak is a 35 százaléka értett egyet a zsidóellenes kijelentésekkel, míg a muszlimoknak csak a 20 százaléka.

előfizetés

(ADL / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!