Felmérés: az európaiak több mint fele lecserélné parlamenti képviselőit mesterséges intelligenciára
Az IE University vezető kutatója szerint évek óta csökken a demokráciába vetett hit
Felmérés: az európaiak több mint fele lecserélné parlamenti képviselőit mesterséges intelligenciára

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 03.
A nemzetközi üzleti egyetem, az IE University 11 ország  2,769 állampolgárát kérdezte arról, hogy  a technológia hogyan formálja az életüket, és mi a véleményük minderről. A válaszokból többek között az is kiderült, hogy az európaiak több mint 50 százaléka algoritmusokkal cserélné le szívesen parlamenti képviselőit, és túlnyomó többségük szavazna szívesen telefonján keresztül.

A felmérés érdekes eredményeket mutat, melyek arra utalnak, hogy egyre növekszik a mesterséges intelligencia és az új technológiák használatával kapcsolatos támogatás.

Az európaiak 51 százaléka százaléka cserélné le parlamenti képviselőit mesterséges intelligencián alapuló algoritmusokkal. 

A Qubit portál által ismertetett felmérés szerint a politikusok AI-ra cserélését Spanyolországban támogatnák a legtöbben (66%), míg Olaszországban az emberek 59, Észtországban pedig az 56 százaléka értene egyet egy ilyen cserével. Kínában 75 százalék támogatná az AI-politizálást, az Egyesült Államokban viszont a megkérdezettek 60 százaléka elutasítaná.

Ami a szavazást illeti, az európaiak nagy része (72 százalék) preferálná a mobilos szavazást. A megkérdezettek egyharmada örülne jobban annak, ha mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok döntetének szociális juttatásaikról és vízumkérelmeikről, minha egy ember bírálná el azokat.

Oscar Jonsson, a technológiai vívmányok politikai, gazdasági és társadalmi hatását vizsgáló egyetemi intézet (Center for the Governance of Change) igazgatója szerint

évtizedek óta csökken a demokráciába vetett hit

Az okok valószínűleg a fokozott politikai polarizációhoz, a szűrőbuborékokhoz és az információk széthúzásához kapcsolódnak - tette hozzá.

"Mindenkinek az a véleménye, hogy a politika egyre rosszabbá válik, és nyilvánvalóan a politikusokat hibáztatják ezért"

- mondta Jonsson. Hozzátette, hogy az eredmények nem is olyan meglepőek, tekintettel arra, hogy hányan ismerik képviselőjüket, hány embernek van kapcsolata képviselőjével és hány ember tudja, mit is művelnek.

(CNBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!